18 000 устройства трябват за машинно гласуване, а хартиената бюлетина скоро няма да отпадне

1790
18 000 устройства трябват за машинно гласуване, а хартиената бюлетина скоро няма да отпадне
Снимка: БГНЕС

Една част от Комисията подкрепи становището, че трябва да има машинно гласуване в 500 секции. В друга част от Комисията застъпиха становище, че трябва да има машинно гласуване във всички избирателни секции. Също така имаше становище, че машинното гласуване е предвидено от законодателя при редовни избори, когато ще има технологично време за осигуряването на машините.

Това стана ясно от думите на говорителя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в ефира на БНТ по въпроса дали ще има машинно гласуване във всички над 12 000 секции в страната на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Законодателят не е имал предвид вероятно, че при предсрочни избори няма да има време за подготовка с машинно гласуване, коментира още Нейкова. По думите й ако съдът приеме жалбата срещу ЦИК за основателна и отхвърли решението на комисията, ЦИК трябва да обяви обществена поръчка за машини за изборите.

Actualno.com припомня, че преди два дни от политическата формация на Радан Кънев "Нова република" внесоха жалба заради решението на комисията машинното гласуване да се проведе само в 500 избирателни секции в страната вместо във всички над 12 000.

Важни срокове преди изборите

Партиите и коалициите се регистрират от 2 февруари, а крайният срок е 8 февруари, уточни Нейкова.

Срокът за регистриране на листите с кандидати за народни представители е до 23 февруари. Този процес ще започне след назначаването на Районните избирателни комисии. На 24 или 25 февруари ще започне предизборната кампания.

Избирателите нека да не чакат последния момент, за да отидат да гласуват в изборния ден, призова говорителят на ЦИК.

По отношение на гласуването извън страната аз бих препоръчала на избирателите да подадат по електронен път заявление за гласуване извън страната. Срокът е 28 февруари. Подавайки такова заявление, избирателят ще бъде включен в списъка за гласуване извън страната. Така няма да се губи време в самия изборен ден да се вписват данните му в избирателния списък. Заявление за гласуване може да се подаде и в съответното дипломатическо или консулско представителство на хартиен носител, стана ясно от думите на Камелия Нейкова.

Затруднения пред вота: Изборите съвпадат със смяната на времето, няма машини за гласуване

Насрочените от президента Румен Радев за 26 март предсрочни парламентарни избори съвпадат с преминаването към лятно часово време. Тогав...

Гласуването на българските граждани извън страната е част от разяснителната кампания на Централната избирателна комисия. Изключително важно е всеки български гражданин, който желае да гласува, да бъде информиран, отбеляза Нейкова.

И на тези избори, че има квадратче "Не подкрепям никого". То ще се брои за действителен глас, но той не участва в разпределението на действителните гласове за партии или коалиции.

Гласовете от чужбина ще се разпределят както досега, коментира още Камелия Нейкова от ЦИК.

 Машинно гласуване -"Да" или "Не"?

Според изборния експерт проф. Димитър Димитров промяната на времето в деня на изборите не е проблем. В ранните часове обикновено гласува много малка група от избиратели.

В ЦИК демонстрираха машинно гласуване

В Централната избирателна комисия (ЦИК) беше демонстрирано как работи машината за гласуване. На предстоящите избори за президент и в...

Машинното гласуване е абсолютно необходимо за страни като САЩ, където има около 6000 избиратели в секции. Същото се отнася за Индия, за Бразилия и за някои африкански страни. Броят на избирателите за секция у нас е в пъти по-малък от тези в Щатите, стана ясно още от думите на Димитров.

Това, което трябва да направим, е да изчакаме решението на Върховния административен съд. Ясно е, че тотално машинно гласуване на 26 март няма да има. Тъй като трябват 18 000 машини за всички секции. Няма и технологично време това да се извърши, стана ясно от думите и на изборния експерт проф. Михаил Константинов.

С 500 машини беше гласувано на последните избори. Около 45 000 - 50 000 гласа бяха подадени с тези машини, каза той. От машинното гласуване комисиите преписват на ръка от машинните, а после вписват резултатите в хартиен протокол, разясни Константинов.

Хартиеното гласуване в обозримо бъдеще няма да отпадне, докато в село Гинци има баба Гинка, която се страхува да пипне компютър, за да не я хване тока, образно описа ситуацията проф. Константинов.

Най-много се купува и продава на местни избори. Там с един глас може да купиш кмета. По-малко се купуват гласове на парламентарни избори. Ще видим едно средно купуване на гласове. На президентски избори най-малко се купува, защото там трябва да ги купиш на тон, коментира още Михаил Константинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика