АБВ чакат КПКОНПИ и прокуратурата да се произнесат за тестовете на децата

7059
АБВ чакат КПКОНПИ и прокуратурата да се произнесат за тестовете на децата
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Защо министърът на здравеопазването принуди Министерството на образованието да се отиде към процедурата за тестване на децата - по този въпрос АБВ очакват отговор от прокуратурата и от КПКОНПИ. Съмнявайки се в обществената поръчка за тестовете, от АБВ поискаха официална информация и след получения отговор, притесненията им продължават, съобщи лидерът на АБВ Румен Петков. "Считаме, че трябва да бъде направен цялостен анализ дали са променяни условията и сроковете за доставка. "Ако има такъв подход, е въпрос на прокуратурата", категоричен е Петков. 

Той съобщи, че според отговора на просветното министерство, до 12 ноември са тествани 51 684 ученици, като са констатирани 11 положителни проби, което е 0.02%. Не е много по-различна картината и във втория период – от 800 000 тествани, положителните проби са 160.

За европейски дебат на тема "Енергетика" настоява Румен Петков

Трябва да има европейски дебат на тема "Енергетика", категоричен е лидерът на АБВ Румен Петков. Проблемите в сектора  у нас са кат...

"И в двата случая говорим за трайна тенденция – 0.02%. Трябва да си дадем сметка, че нагнетявайки ситуацията около пандемията, всъщност едни много наши милиони се пилеят без особен смисъл и тук служебното правителство има изключителна отговорност", заяви Петков. Той е категоричен, че тези неща не бъдат ли пресечени, спекулацията на тема COVID, ще става все по-очевидна, а това поражда недоверие у хората.

Защо политиците решават дали ваксините са добри, недоумява Румен Петков. След твърденията от година и половина, че ваксината е оръжие срещу заболяването, Белгия, където хората са ваксинирани 90%, е обявена за червена зона, във Франция са ваксинирани 85% и има практически локдаун, в Германия - 80% ваксинирани, в Люксембург – 90%, изтъкна Петков. Канцлерът Меркел преди година и половина каза – трябва да ускорим въвеждането на ваксините, т.е. политиците взимат решение тези ваксини стават ли или не стават, припомни Петков и попита: "Някой ще потърси ли отговорност от производителите на ваксините за това, че имаме този резултат днес", убеден, че като говорим за отговорност, тя трябва да засяга всички и не може да има недосегаеми.

Лидерът на АБВ изрази съмнения дали вчерашната заповед на здравния министър, че освен зелен сертификат за вход в България ще се изисква PCR тест, е консултирана с останалите членове на правителството. "Ние сме в разгара на зимния туристически сезон и да се повтарят най-грозните практики на отишлото си правителство, не е добре", коментира той. 

Рискуваме един много тежко ударен бранш, който носи 15 – 16% от БВП на страната да го занулим сега с мерки, които никой от заявилите туристически пакети за зимния сезон в България не е очаквал, предупреди Петков.

За незабавно отстраняване на здравния министър настоя Румен Петков

За отстраняване на здравния министър и незабавна проверка на доставчиците на тестове за училищата настоя лидерът на АБВ Румен Петков. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика