АБВ настоява за статистика на заразените с COVID ваксинирани

4967
АБВ настоява за статистика на заразените с COVID ваксинирани
Снимка: АБВ

АБВ ще изпрати запитване до Министерство на здравеопазването за броя на унищожени ваксини. От партията питат какво става със 130 хил. ваксини, чийто срок на годност изтича в края на август. Това стана ясно на пресконференция, в която участие взеха лидерът на АБВ Румен Петков, инфекционистът доц. Атанас Мангъров и д-р Емил Стоименов, член на Националния съвет на АБВ.

Пресконференцията започна д-р Емил Стоименов. Той представи статистика, предоставена му от РЗИ – Варна и Столичната РЗИ за заболелите с коронавирус при ваксинирани и преболедувалите в периода от 1 до 20 август.

„От 1 до 20 август на територията на София град с доказан COVID- 19 са починали 56 лица. Единственият точен отговор е, че е починало едно лице, което е със завършен ваксинационен цикъл. Един извод, който смея да извадя от това е, че при 20 % покритие на населението с ваксини в град София, ако 100 % бяха ваксинирани, вероятно щяха да са не 56, а 5-6. Това разбира се, е мой извод, съдейки по статистиката, която имам. Във Варна от друга страна мога да ви съобщя, че от 1 до 20 август от общо 1001 заболели, 34 души са със завършен ваксинационен цикъл или един път са преминали в миналото COVID- 19. За периода няма нито един човек, който да е починал със завършен ваксинационен цикъл в град Варна", посочи още д-р Емил Стоименов.

Д-р Емил Стоименов определи информационната кампания за ваксините като страна.

„Тя е практически абсурдна, защото се изявява единствено и само в това ежедневно да се пускат постове във "Фейсбук" страницата на Министерство на здравеопазването, които са с откровено лош графичен дизайн. На този фон и заради този вид правене на политика, България става принудена да дари огромно количество от ваксините си, които сме платили всички ние. Касае се за това, че едва 50 % от дозите, които сме купили за момента, са използвани“, смята още той.

Според него България го играе един своеобразен Балкански УНИЦЕФ. Той каза това във връзка с даренията на ваксини за Бутан.

Лидерът на АБВ Румен Петков допълни, като отбеляза, че ако някой каже: „Бутан“ на здравния министър, той ще отговори: „Пропан“. „Той надали знае, че има такава държава. Като му видиш физиономията няма как да му се сърдиш, че не знае, че има такава държава. Ние наслагахме граници, разделителни черти, и насаждаме омраза", каза още Румен Петков.

Лидерът на АБВ Румен Петков настоя МВнР по най-бързия начин да отговори на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков

Лидерът на АБВ Румен Петков настоя МВнР по най-бързия начин да отговори на Конституционния съд за гражданството на Кирил Петков Настоя...

Румен Петков също изрази недоволството си, че няма официална статистика колко от заболелите с коронавирус са ваксинирани. "На сайта на Министерство на здравеопазването това нещо не съществува. Продължаваме да не водим статистика за заболяемостта и влошаване на здравето на ваксинирани хора, което води до смущение и притеснение", отбеляза Румен Петков.

Лидерът на АБВ се обърна към всички български граждани. „Документът, който ви тикат под носа за информирано съгласие, колко го четете, колко не, е ваш въпрос. Поне гледайте срока на годност на ваксините", каза още Румен Петков.

Според него не се разбира, че се върви в една посока, която отравя средата. "Две поколения всъщност са маргинализирани, асоциални. Продължаваме да не можем да разберем защо никоя държава от ЕС, в света, не поиска да види колко от гражданите са й с антитела. Колко от гражданите реално са изкарали заболяването. Г-жа фон дер Лайен се държи като търговски представител на производителите на ваксини. Не си ли дадем сметка за тези процеси, всъщност европейската общност практически не съществува и може би онзи знаменателен текст на Шуман трябва да бъде припомнян. Не подозирам повечето от депутатите, че въобще знаят за Шуман, за текста, те не заслужават такова подозрение", каза още лидерът на АБВ.

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров представи данни от Британската Public Health services, които касаят каква част от хората, за които дефинитивно е установено, че са с COVID, са починали, колко от тях са ваксинирани и колко не са, както и какво е разпределението и честотата на заразените с Делта варианта на COVID ваксинирани и неваксинирани.

„От 1 февруари 2021 г. до 20 август 2021 в Обединеното кралство са доказани с геннотипизирани и секвениране 492 хил. случаи на Делта вариант, от които са починали 1798 души. От тези, които са починали 1091 са били ваксинирани напълно с две дози и 536 са били неваксинирани, т.е. съотношението е 2:1“, обяви доц. Атанас Мангъров.

АБВ представи предложение за подобряване на ефективността на системите за превенция, готовност и реагиране при бедствия

Представители на ръководството и експерти на ПП АБВ представиха на министъра на вътрешните работи предложение за подобряване на ефекти...

Той цитира и данни на доклада от Public Health services от 9 септември, които касаят дните между 32 и 35 седмица. „Честотата на COVID варианта сред неваксинираните и сред ваксинираните напълно с две дози лица, е на практика една и съща, което обезсмисля всичките тези здравни ваксинационни сертификати и цялото това насилствено налагане от страх от загуба на работа на учители, на лекари и всякакви други хора, които поради естественото на професията си, влизат в контакт с други хора. След 3-4 дни започва новата учебна година. Децата трябва да тръгнат на училище присъствено. Децата не трябва да носят маски. Маски, ако искат могат да носят техните учители. Да се ваксинират децата – не трябва. Трябва да се ваксинират техните учители - ако искат“, заяви още доц. Атанас Мангъров.

Според него, когато човек е ваксиниран и когато не е ваксиниран, от епидемиологична гледна точка, те са в едно и също положение. „Те могат да се заразят и да заразяват други хора. Евентуално, ако те са с ваксини, могат, ако се заразят, да го изкарат по-леко. Всички, които са ваксинирани, ще изкарат някои от вариантите на COVID, защото в крайна сметка траен имунитет се получава след естествена среща с някои от вариантите на COVID. Въпросът дали човек да се ваксинира или не, е личен и това няма никакво отношение към това дали той би могъл евентуално да бъде заплаха за други хора. Същото се отнася и за лекарите, и за всички други. Въпросът за това да се ваксинирате или не – е личен. Той от епидемиологична гледна точка не касае другите членове на обществото“, каза доц. Атанас Мангъров.

Доц. Атанас Мангъров коментира и темата за третата доза на ваксината. По думите му доказателства за това дали е необходима трета доза на ваксината - няма. "Това нещо би трябвало да влиза в досието на всяка ваксина - колко време продължава действието на една ваксина, колко дози са необходими - една, две, три, може ли тази ваксина да създаде групов имунитет. Това са неща, които би трябвало да бъдат изследвани преди ваксината да получи разрешение за употреба. Ще повторя отново - всички тези ваксини, които са в момента на разположение, те са в третата фаза на своето клинично проучване. Това информирано съгласие, с което се освобождават от отговорност фирмите, които са произвели ваксините и всички останали, това всъщност при нормални обстоятелства е съгласието, което всеки участник, в която и да е от фазите на едно клинично проучване, трябва да даде и то трябва да го даде доброволно. Тук се дава волно-доброволно. Ако не се ваксинираш, не може да работиш. Трябва да си отговорен за другите, но ти трябва да си носиш в крайна сметка отговорността", заяви инфекционистът. Според него абсолютно по същия начин може да се подходи към демографската криза, в която сме ние и да се каже на всяка жена, на всяко семейство, че трябва да бъдат отговорни и да родят поне по пет деца и да си ги отглеждат, както намерят за добре, за да се ликвидира тази демографска криза, в която се намираме.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика