АБВ внася сигнал до главния прокурор и до ДАНС за ДОСТ

1859
АБВ внася сигнал до главния прокурор и до ДАНС за ДОСТ

Днес внасяме сигнал до главния прокурор и до ДАНС за партия ДОСТ. Това каза лидерът на АБВ Константин Проданов по време на пресконференция след проведените парламентарни избори.

"Ние не губим поглед и от каузите, които защитавахме по време на самата изборна кампания, една такава кауза беше забраната на ДОСТ. Сега сме подготвили сигнал до главния прокурор и до ДАНС. Днес ще го подадем", добави той. По думите му институциите трябва да разгледат казуса за противоконституционността на ДОСТ.

Проданов отчете, че тази партия не е минала 4-процентната бариера само "с една бройка". „При едни следващи избори, които за мен са много вероятни, напълно възможно е този пропуск от тяхна страна да бъде поправен“, заяви Проданов. Според него тази опасност трябва да бъде прекратена.

„Има и законодателни промени, които трябва да бъдат взети, но на първо място трябва да се разследва дейността на ДОСТ“, заяви лидерът на АБВ. По думите му независимо от общата картина и изборите, от АБВ не губят фокус за важните неща и които са защитавали по време на кампанията.

55 000 души видяха в нас надеждата за нещо автентично в ляво-център и те ни дават основание да продължим напред, допълни Проданов, цитиран от Фокус.

Искам да използвам случая да благодаря на всички тези, които ни подкрепиха и които работиха заедно с нас в кампанията“, каза Проданов. По думите му това са 55 000 души, които са гласували по съвест и не са се поддали на страха, купения вот и натиска.

„Видяха в нас надеждата за нещо автентично в пространството ляво-център. Те ни дават основание и да мислим, че ние трябва да продължим напред, въпреки че очевидно няма как другояче да определим резултата освен като разочароващ, далеч под потенциала и на двете формации, далеч от нашите очаквания и първоначални нагласи, които имахме в резултат от срещите с хора“, коментира Проданов. Той посочи, че от АБВ ще направят анализа на резултатите.

Бивш кадър на ДПС поиска декларациите за гласуване да се попълват и от роми

Не е случайно, че ДПС насочи усилията си към набиране на ромските гласове, защото има проблеми с гласовете сред турското малцинство. На...

Проданов заяви, че тази събота ще се проведе Национално съвещание на партията, по време на което ще чуят мненията на хората от регионите. Според него няколко са факторите за този резултат на АБВ. „Единият, но правя уговорката, че въпреки него пак нямаше да е удовлетворителен резултата - от доста места ми казват, че е имало изборни машинации“, каза Проданов. Той обясни, че в Ловеч, Враца и доста други райони членове не СИК-ове от АБВ са гласували в секцията и ги е нямало техните гласове в урните.

„За мен дори да изключим тези изборни манипулации, резултатът пак нямаше да бъде удовлетворителен. Няколко са може би причините. Основното беше, че на нас като ново ръководство просто не ни стигна време да се наложим, да се покажем пред хората“, каза той и обясни, че е имал само 10 медийни изяви, но обикновеният човек е видял вероятно 2-3 от тях. „При повече време да се разгърнем, да обясним кои сме, да тестваме политическата си воля в определени ситуации, мисля, че щяхме да имаме по-добро представяне“, коментира лидерът на АБВ.

Проданов заяви още, че лявото в България продължава да е в криза. Според него формациите в лявото пространство, които имат най-голям достъп до медийни изяви, за съжаление не водят битката на полето на идейния сблъсък. „Последната кампания го показа“, каза Проданов и даде за пример дебата за това дали ще има дебат и престрелките по злободневни теми. „Когато няма идеология, печели технологията и ГЕРБ показаха това“, коментира той.

Той посочи, че за резултатите от изборите не може да не отчете и „заслугата“ на множеството анализатори, които месеци наред са обяснявали как нищо интересно освен сблъсъка на големите няма да има. „Факт е, че въпреки оглушителното категорично „не“ на статуквото, не на Бойко Борисов и ГЕРБ избирателите няколко месеца по-късно възпроизведоха същия уродлив модел“, заяви Константин Проданов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика