АБВ възроптаха заради 4 скандални обществени поръчки в МВР

3189
АБВ възроптаха заради 4 скандални обществени поръчки в МВР
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Четири скандални обществени поръчки в МВР представиха от ПП АБВ. Възложител е административният секретар на ведомството Бойко Славчев, като поръчките били стартирани в последните дни на второто правителство на Бойко Борисов.

Поръчките са относно ТЕТРА радиотерминали, информира на брифинг бившият депутат на партията от 43-ото НС Светослав Белемезов. Според проекта трябва да се изгради комуникационната система между България, Македония, Сърбия и Турция.

АБВ няма да прави предизборна коалиция с БСП

АБВ няма да прави предизборна коалиция с БСП или с ГЕРБ, но ще се водят разговори с по-малките, лявоориентирани формации. Това за &bdqu...

Белемезов обясни, че въпреки, че става въпрос за открита поцедура за обществените поръчки има белези на опороченост на този процес, както и резонност да бъде поискано тези поръчки да бъдат коригирани или спрени. Според него като се има предвид, че имаме смяна на правителството, тези поръчки трябва да бъдат обсъдени отново.

„Трябва да има прозрачност и трансперантност, затова ще искаме среща със Служебния министър на вътрешните работи – Пламен Узунов“, заяви Белемезов. Той допълни, че има грешки в поръчките, които не кореспондират със Закона за обществените поръчки.

Белемезов бе категоричен, че един от първите проблеми, свързан с процедурите е фактът, че те се реализират към МВР, докато границата ни се охранява и от служители на Министерство на отбраната, което може да доведе до противопоставяне между двете ведомства.

Друг проблем, по думите му, са кратките срокове за изпълнение на поръчките. „Например, по една от позициите става въпрос за срок от осем месеца от датата на сключването на договор с избран изпълнител, но не по-късно от 15.09.2017 г. Това означава, че се генерират едни тежки обществени поръчки в един много сериозен ценови диапазо, за които решението трябва да бъде взето в много кратки срокове“, посочи той и допълни, че по документи дори се допуска процедура по съкращаване на тези срокове.

Новият лидер на АБВ уверява, че няма да е зависим от Първанов и Петков

Не мисля, че баща ми е причината да застана начело на АБВ. Това заяви новият председател на АБВ Константин Проданов, чийто баща е Васил...

Производителите на такъв тип оборудване не са един и два, няколко са компаниите, които работят в този сегмент у нас и в чужбина, поясни Белемезов. Въпросът е доколко българският бизнес има адекватен достъп до тези поръчки, макар и със специфична дейност, каза той.

От АБВ коментираха и бъдещата коалиция с „Движение 21“, за чието обмисляне стана ясно по-рано. Доц. Христо Михайлов, зам.-председател на АБВ сподели, че все още се водят разговори с Татяна Дончева. Той разкри, че партиите имат различия по темата Русия. „С „Движение 21“ имаме известни различия относно санкциите между ЕС и Русия. Ние подкрепяме, дори бихме инициирали процедура относно отмяна на санкциите срещу Русия в бъдещия парламент, докато колегите са малко по-сдържани по отношение на една такава инициатива“, завърши Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика