Александър Николов опроверга ГЕРБ и медии за недостига на горива

1844
Александър Николов опроверга ГЕРБ и медии за недостига на горива
Снимка: Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Александър Николов опроверга на брифинг ГЕРБ и накои медии за цените на енергоносителите и създадената преди дни паника на бензиностанциите. "Няма проблем с количествата горива в България, няма намаляване на налягането по трасетата, свързани с Газпром. Проблем за електроенергийната система не се наблюдава", категоричен бе той.

Министърът определи като "откровени лъжи" медийни публикации и обвинения на ГЕРБ за цените и опашките пред бензиностанциите. Над четири пъти над средното са закупените количества на бензиностанциите, посочи министърът и допълни, че гориво е имало навсякъде. Няма верига бензиностанции, която е спряла да работи.

Николов отговори и на въпроса на ГЕРБ защо се е продал газ на двойно по-ниска цена в ноща, когато ескалира конфликтът в Украйна. "Булгаргаз няма сключена сделка на конкретната дата 24 февруари", категоричен бе той. Всъщност отговора му приличаше на стария виц за компютрите и компотите - по времето на комунизма човек чул, че сме продавали компютри на Япония, но всъщност не са компютри, а компоти и не сме ги продавали, ами сме ги върнали.

"В първия ден от военните действия в Украйна „Булгартрансгаз“ е купил природен газ на цена от 120 лв/МВтч. Това е с 48% по-евтино спрямо средните цени за деня, постигнати преди тази покупка и с около 31 лв/МВтч по-евтино спрямо средните цени за февруари", настоя Николов. Министърът поясни, че излишъците от природен газ в региона на дневна база се търгуват в края на деня и именно така е станала възможна въпросната покупка от страна на "Булгартрансгаз". Тя е реализирана напълно прозрачно през платформата на газов хъб "Балкан". Енергийният министър класифицира твърденията на ГЕРБ-СДС като „откровени лъжи“, насочени срещу стабилността в държавата. Той призова опозицията за отговорно поведение, въпреки политическото противопоставяне.

"Още от средата на февруари добивът от газохранилището в Чирен е ограничен до минимум или преустановен когато е възможно. Добивният сезон е удължен с още един", каза още Николов.

Петков: Компенсациите за скъпите ток и газ се удължават (ВИДЕО)

Приехме удължаване на компенсациите в сектор енергетика, каза след края на заседанието на правителството премиерът Кирил Петков. "Гражд...

С цел да се ограничат всякакви рискове Българският енергиен холдинг (БЕХ), както и правителството, в лицето на Министерство на енергетиката са предприели превантивни мерки, за да се гарантира сигурността на доставките. Допълнителни мерки са разписани в заповед от министъра на енергетиката, уточни Николов.

Количествата, с които "Булгаргаз" разполага, са разпределени така, че да обезпечат текущо в максимален технически добив на газ за март и април, което означава, че е удължен с още един месец добивният сезон. В случай на преустановяване доставките от "Газпром" това ще позволи поне систематичните дружества и задължителните доставки да се изпълняват, каза енергийният министър.

"Булгаргаз" е поискал оферти от големи търговци на втечнен газ, опериращи в региона. Дружеството се интересува от технически възможности за доставка на количества през март, ако бъдат преустановени доставките от Газпром. Получените предложения до момента ценово не отговарят на изискванията на "Булгаргаз". Приети са предложения от съществуващи други партньори, увери Николов.

Булгаргаз няма да спре да търси алтернативни източници за доставка на газ, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика