Александър Симов: Нищо системно няма в предложението да се спрат субсидиите за партиите

2862
Александър Симов: Нищо системно няма в предложението да се спрат субсидиите за партиите
Снимка: iStock

"Смешно е да се говори за каквато и да е смяна на системата. Нищо системно няма в предложението да се спрат субсидиите. Днес като политическа пиратка трябва да се занимаваме с темата за субсидиите, защото ГЕРБ и Бойко Борисов са решили да променят системата. Именно те я създадоха. Дори да приемем, че някъде има популизъм, да го бориш с див популизъм е лудост." Това заяви депутатът от БСП Александър Симов в интервю за bTV.

"Александър Симов е най-неподходящият човек да защитава тази теза, защото той е може би единственият човек от БСП в парламента, който получава заплата отсубсидията на партията", контрира от своя страна депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Заради надвзетите субсидии депутатите промениха закон, но не поеха отговорност

Депутатите приеха на първо четене с пълно единодушие от 170 гласа "за промени в Закона за политическите партии, които предвиждат раздад...

"Давате ли си сметка, че в момента шизофренията на БСП отново е в действие. До вчера в предизборните студия те говореха как ще променят системата, а сега пък я защитават", допълни той.

Александър Симов от своя страна отрече да защитава системата и нарече говоренето на ГЕРБ "политически анекдоти".

Пламен Христов от "Воля" заяви, че няма как партията да не подкрепи намаляването на субсидията. "Още преди мандата на сегашното НС ние инициирахме референдум, в който един от въпросите беше премахването на субсидията за партиите. След това бяхме единствената опозиционна партия, която подкрепи другия референдум за намаляване на субсидията от 11 на 1 лев. Следващата ни инициатива беше за Бюджет 2017, където внесохме предложение за намаляване на субсидията. В Бюджет 2018 отново го предложихме, но дори не влезе за разглеждане в комисия", обясни Христов.

"Имаме една и съща опорна точка от противниците на това положение (бел. ред. – за 1 лев партийна субсидия) и тя е, че това е кризисен пиар. ГЕРБ е първа политическа сила, няма нужда от такова нещо." Това заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова и представи свое и на колегите ѝ предложение за намаляване на партийните субсидии от 2016 година.

Големите партии изобщо не са разговорливи за субсидиите си*

6,5 млн. лева повече поради "недостатък в законодателството" - това е най-смисленото властово обяснение, което беше дадено след разкрит...

Атанасова обяви за несериозна и тезата, че предложението за 1 лев се лансира, за да не се обръща внимание на доклада с препоръките на ЕК към България. Там има само 4 препоръки, каза тя.

Същевременно депутатът от БСП Явор Божанков беше категоричен – Европа ни каза, че няма да ни приеме в Шенген и всъщност инициативата е като във филма „Да разлаем кучетата”. Освен това на дневен ред са проблемите с цената на тока и цената за изтребителите F-16. Субсидията трябва да бъде намалена, но не прекалено малка – тя трябва да е разходно ориентирана, подчерта той и добави, че е важно как се изразходва, защото не се знае.

Попитан от Нова телевизия под каква граница на субсидията ще влезе сенчестият бизнес в партиите – под 7 лева ли, под 5 лева ли, Божанков отговори, че БСП ще прави анализ. Ако ГЕРБ истински искаха намаление, щяха да го направят досега – ГЕРБ имат десетки милиони сметка и само от европари ще се справят, голяма партия като БСП също ще се справи, но малките партии нямат никакъв шанс, подчерта депутатът от БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика