Александър Ваклин: Иванчева поиска подкуп от 4 фирми, искаше ми общо 250 хил. евро

30966
Александър Ваклин: Иванчева поиска подкуп от 4 фирми, искаше ми общо 250 хил. евро
Снимка: Скрийншот - bTV

Александър Ваклин – строителният предприемач, с чиито белязани пари беше арестувана бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заяви, че с присъдата ѝ "справедливостта възтържествува". Човекът, който свидетелства срещу Иванчева и подаде сигнала, разкри, че тя е искала подкуп от общо 4 фирми.

На него му поискала 20 евро на квадратен метър върху планирания строеж, "за да не пречи", което било общо 250 хиляди евро - според думите на Ваклин в интервю за bTV.

Майката на Иванчева: Ще гледам внука си, имаме една съвременна инквизиция на Борисов

Някъде към 7:05-7:10 часа кучето започна да лае. Погледнах през шпионката и видях хора пред вратата, облечени в черно. Отворих я и видя...

ОЩЕ: Александър Ваклин говори пред Actualno.com - за Иван Гешев и за Десислава Иванчева (ВИДЕО)

ОЩЕ: Колко струва да удариш кмет: Иванчева и Петрова говорят пред Actualno.com*

Припомняме, че преди дни осъдиха окончателно бившата кметица на „Младост“ за корупция. Тя е осъдена на 6 години затвор за изнудването на строителния предприемач и получаването на подкуп от 75 000 евро. На по пет и четири години ефективно са осъдени сътрудниците ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

ОЩЕ: Десислава Иванчева и Биляна Петрова: Добри хора, помогнете ни да работим от затвора

"Аз очаквах справедливост и за 4 г. дела тя възтържествува. Искам само да спомена – три независими съдебни състава на 3 инстанции произнасят, че е виновна. Първият състав се обосновава на 264 страници, вторият – на 270 страници, третият на ВКС – на 32 категорични страници", коментира той присъдата на Иванчева.

Голям протест в защита на Десислава Иванчева пред Съдебната палата (ВИДЕО)

Протест в защита на Десислава Иванчева и Биляна Петрова се провежда пред Съдебната палата в София. Бившият кмет на район "Младост" и за...

"Справедливостта е добродетел, с която малцина са удостоени. Тези малцина в нашето общество са висшите съдии и би трябвало да им се доверим и да ги уважаваме", добави Ваклин.

"Всички говорим за корупция, за държавен рекет. Защото това, което стана срещу мен, е рекет на държавно лице, облечено във власт. Журналисти и политици обясняват, че са наясно с корупционните практики. Но защо те не застанат със своите аргументи в съда и да дадат показания. С мен се случи това, което се случваше с много бизнесмени и граждани от район „Младост“ при същата кметица. Към делото има приложено едно малко листче, разписвано между осъдените Иванчева, Дюлгеров и Петрова, на което листче има 4 фирми със съответните суми. Аз съм само 1 от 4 фирми. Това, че другите не са излезли с името си, е проблем на обществото", каза Ваклин.

Добави, че познава някои от тези лица. "Питах ги защо не са (подали сигнал). Не смеят. Казват – цялата държава ще се обърне срещу нас. Страх ги е. Цялата медийна обстановка около мен бе украсена с черни краски и не е приятна, но нали всички трябва да направим нещо, за да живеем в по-добра среда?".

По думите му - подкупът му бил поискан от "престъпната група, която влезе в затвора, за да си свърши тя (Иванчева) работата". "Забравил съм точните подробности. Спомням си сега първото обаждане на груата – гласеше, че "можем да решим проблема". Видяхме се с един от тримата на кафе и аз бях шокиран, тогава реших да взема мерки, когато ми се каза 20 евро на квадратен метър върху проекта, за да не пречи. Това беше шок за мен. Това са общо 250 хиляди евро. Когато пуснах сигнала, се спазарих на 190 хиляди. Доста нелепо звучи, но е факт. Стана със същия посредник", добави Ваклин.

"С Иванчева се видяхме в една нелепа среща, тя направи всичко необходимо, за да демонстрира надмощие. Живееше с идеята, че е над закона. Ако за хората е странно – това също е в съдебното решение, след като те получиха 70 хиляди евро първа вноска, тя вдига телефона, обажда се и казва на секретарката си да пусне преписката. Можеше да го направи 6 месеца по-късно", каза още той.

Иванчева на влизане в затвора в Сливен: Хора, помагайте! (ВИДЕО)

Бившият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева пристигна в Сливенския затвор, където ще излежава присъдата си. При пристиганет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика