Антикорупционният фонд осъди начина, по който се пренаписва Изборния кодекс

1900
Антикорупционният фонд осъди начина, по който се пренаписва Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

Фондация „Антикорупционен фонд“ изразява сериозната си критика, както към процедурата за изменение и допълнение на Изборния кодекс, така и към предложените промени. Това се казва в позиция на АКФ.

Изборният кодекс беше приет на първо четене без обществено обсъждане и впоследствие пренаписан, извън рамките на проекта, приет на първо четене. Мотиви за част от предлаганите промени често напълно липсват, а когато ги има – изглеждат формални. На народните представители беше предоставено изключително кратко време за запознаване и осмисляне на предлаганите поправки, както и за евентуална редакция. Това доведе до включване в законопроекта на редица недомислици, в резултат на което е налице реална опасност за качественото провеждане на избори. Дори лидерът на партията - вносител на един от законопроектите, заяви, че трябва да се изтеглят част от редакциите – премахването на Обществения съвет към ЦИК и премахването на район „Чужбина“, тъй като са недомислени, пишат от фонда. Предложените промени и по същество не могат да бъдат подкрепени.

Мирчев нападна Нинова, че преди година била против смесеното гласуване, а сега го подкрепя

На това 18-часаво заседание на правна комисия слушахме глупости и безумия. А преди година лидерът на БСП Корнелия Нинова обясняваше как...

"В Буковлък важат други правила": АКФ с нови разкрития за изборни нарушения в Плевенско (ВИДЕО)

Оттам напомнят, че анализът на рискови секции на АКФ показва, че активността в рискови секции при гласуване с машини е спаднала диспропорционално на фона на активността за цялата страната. "За сметка на това, видно от статистически анализ на Фондация „Данни за добро“, изготвен въз основа на идентификацията на рискови секции в анализа на АКФ, в не-рисковите секции в страната спадът в активността е еднакъв, независимо дали се гласува с машини или с хартия. Иначе казано, публично заявените мотиви за промени в Кодекса, сред които твърдението, че машинното гласуване води до спад на избирателната активност, са спекулативни и дори неверни", категорични са от АКФ.

"Изборите освен политически акт са и технология, реформирането на която трябва да се прави изключително внимателно, прецизно и експертно, така че да се гарантира достоверността на избора и да се минимизират рисковете от изборни манипулации. Неслучайно Венецианската комисия подчертава, че стабилността на фундаментални елементи на изборното право, се счита за един от факторите за достоверност на изборния процес и трябва да се полагат усилия да се избягват не само манипулации в услуга на партиите във властта, но дори и всяко подобие на такива манипулации. В противен случай „дори и да не се целят такива манипулации, промените в Изборния кодекс, ще изглеждат като продиктувани от непосредствен партиен политически интерес“. В този смисъл, нашето експертно убеждение, основано и на статистически данни е, че именно подобни промени, направени по този начин, засилват липсата на доверие към изборния процес, а от там и подкопават легитимността на политическия елит. Затова предложените промени не само няма да доведат до по-висока активност, но и ще предизвикат още по-сериозна обществена поляризация и нежелание за активно участие в политическия живот на страната.

АКФ: ГЕРБ и ДПС получават най-голям процент от контролирания вот

Радостин Василев: ГЕРБ и ДПС искат да фалшифицират изборите, използват Нинова за маша

ГЕРБ и ДПС искат да фалшифицират изборите. Те използват Корнелия Нинова за маша за прокарването на идеите им. Това каза депутатът от &b...

Опасяваме се, че приемането на обсъжданите промени крие сериозни рискове евентуални скорошни бъдещи избори да бъдат съпътствани от хаос и изборни манипулации, както по линия на купения и манипулиран вот, така и по линия на сгрешени или подправени протоколи.

Апелираме за публичен дебат по изменението на изборните правила. Изменението им, по начина по който се прави в момента, както и приемането на предложените изменения, ще нанесе непоправими щети върху демократичния процес в България", пишат още от Антикорупционния фонд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика