Апелативният съд отстрани окончателно Цветан Гунев

18900
Апелативният съд отстрани окончателно Цветан Гунев
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд отстрани окончателно от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Съдиите се мотивираха с това, че служебното положение на Гунев предполага възможност да бъдат забавяни доказателства по разследването срещу него.

Самият Гунев коментира пред журналисти, че ако за шест месеца той е в невъзможност да изпълнява задълженията си, то по закон парламентът ще трябва да назначи нов подуправител.

СГС отстрани подуправителя на БНБ Цветан Гунев

Софийският градски съд отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев. Прокуратурата искаше отстраняването, защото според тях с...

"Не знам защо съм неудобен", коментира още отстраненият подуправител на БНБ. Той заяви, че не е човек, който ще влияе на хората или ще ги манипулира, информира БТА.

На днешното заседание защитата на Гунев приложи пред апелативните съдии нови доказателства, за да отбранява поста му в БНБ. За тази цел юристите се позоваха на протоколи от разпитите на част от свидетелите, сред които са управителят на банката Иван Искров, както и ректорът на УНСС Стати Статев.

Като доказателства бяха зачетени и писма от и до БНБ, копия от призовки, извлечения от наръчника за банковия процес на БНБ, писмо от градска прокуратура до гуверньора на БНБ и заявления на Гунев до Искров за ползване на 4-дневен отпуск, считано от 8 декември, информира Нюз.бг.

Цветан Гунев е обвиняем от 16 юни като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ АД за нарушения и нередности в дейността й. След като гръмна скандалът на 18 юни, от БНБ съобщиха, че за да не бъдат допускани каквито и да е съмнения за възпрепятстване на проверката, Гунев по свое желание излязъл в отпуск до приключване на процесуалните действия. От БНБ тогава подчертаха, че достъпът на Гунев до такива класифицирани документи е преустановен от момента, в който са уведомени за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация, припомня БГНЕС.

Повдигнаха ново обвинение на Цветан Гунев

Прокуратурата повдигна второ обвинение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев. То е за нарушение на служебните му задължения и е с дата 2...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика