Аркади Шарков: Служебното правителство раздува бюджета

10533
Аркади Шарков: Служебното правителство раздува бюджета
Снимка: Личен архив

„Кога се налага актуализация на бюджета - когато разходната част превъзхожда приходната. В случая това не е така. Дори от Министерството на финансите се похвалиха, че се очаква да бъдат събрани допълнително около 2 млрд. до края на годината от данъци. Що се отнася до раздутия бюджет, който беше оставен от предходното правителство, той е достатъчно удобен и сегашното да се вмести в него”, обясни икономистът Аркади Шарков.

Той посочи още, че служебният кабинет може да използва определени инструменти, за да се пренасочва финансиране. „Работата на всеки министър на финансите е да има достатъчно буфери зад гърба си и достатъчно спокойствие и охолство, с което да разполага, защото не знаем какви по-кризисни времена могат да дойдат”, допълни Шарков.

Партиите не са единни на тема актуализация на бюджета

Само две формации в парламента - "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" смятат, че спешно трябва да се актуализира бюдже...

За изплащането на парите по различни мерки икономистът каза: „Те са предварително заложени. Тоест, те са вече в тази бюджетна рамка и няма проблем. Последната година обаче е белязана от избори и що се касае до решенията на правителството, било то и служебно, те винаги са политически и свързани с популизъм”, добави той по Нова телевизия.

„Предходното правителство разду бюджета, сегашното продължава в същата тази негативна тенденция. Актуализацията на пенсиите е пряка намеса в пенсионно-осигурителния модел, който се руши. Предходното правителство го разруши, това иска да продължи да го прави”, каза още Шарков.

Според него риск има за бюджета за следващата година. Икономистът посочи нуждата от работещ парламент, който да го изготви и да го гласува. „По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост - там е ключовият фактор и там е заложено кучето”, смята той.

Икономистът е на мнение, че по-големият проблем ще бъде това, ако останем със стария бюджет за догодина. „Другото, което е важно да се каже по отношение на здравеопазването - пари ще има. Цялостно бюджетът на Касата е стабилен и дори и без свръх актуализация, той може да продължи”, уточни Шарков.

Синдикалист за актуализацията на бюджета: Предстоят нехубави неща

Историята за актуализацията на държавния бюджет е старичка, още когато служебното правителство встъпи в длъжност, защото този бюджет по...

Той коментира и има ли някой, който може да остане без пари, ако не се стигне до актуализацията на бюджета. „Няма конкретно такова лице, което да бъде посочено, ако се изпълнява достатъчно добре приходната и разходната част. Ще има стабилност, ако финансите са управлявани добре”, завърши Шарков.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика