Асен Василев: Бюджетът за 2023 г. е изпълним

1440
Асен Василев: Бюджетът за 2023 г. е изпълним
Снимка: БГНЕС

"Бюджетът за 2023 г. е изпълним в този му вид, успяхме да защитим голяма част от мерките, които са свързани със събирането на приходите, а разходната част е съвсем разумно направена." Това каза в предаването „На фокус“ по Нова телевизия министърът на финансите Асен Василев

Със сигурност не е бюджет тип „затягане на коланите“, но е един съвсем нормален бюджет, в който всяка сфера е финансирана, добави министърът. Общо около 250 млн. лв. допълнително са отделени за увеличение на заплати в различни сектори, каза Василев. 

Асен Василев ще предложи 9% ДДС за туроператори и хотели и за 2024 г.

"Въпросът не е дали бюджетът е раздут, или не. Въпросът е какво получаваме насреща. Давам ви пример – вдигаме заплатите в МВР с 10 %, даваме 150 млн. лв. повече. Какво ще получат българските граждани насреща? Ще получим ли камери в селата? Ще получим ли патрули? Ще получим ли по-добро опазване на сигурността, така че да не се продават наркотици по дискотеките и около училищата? Ще получим ли по-добра сигурност? И тъй като на тези въпроси не беше отговорено, в проекта на бюджет не фигурираха тези средства за МВР. Парламентът е решил, че въпреки че няма отговор на тези въпроси, те са готови да дадат допълнително средства на системата на МВР", посочи финансовият министър. 

Още: Тома Биков нападна Асен Василев за парите за култура

"Бюджетът е в рамките на 3-процентния дефицит, заложени са всички основни политики. Заложени са над осем млрд. за капиталови разходи. Подкрепени са всички сфери, в това число, въпреки че има някои брожения, и в сферата на културата", заяви Василев. По думите му бюджетът за култура не е намален, напротив, по-висок е спрямо 2022 г. 

"През 2021 г. бюджетът за култура беше 240 млн. лв. За 2022 г. им дадохме 340 млн. лв., което беше драстично увеличение. Те не успяха да ги използват и върнаха 40 млн. лв. обратно. Тази година са предвидени 357 млн. лв., обясни Василев. „Но както винаги съм казвал: „пари в торба не се дават“. Трябва да има ясна идея тези средства за какво ще се използват“, коментира още финансовият министър. Нашата култура, в голямата си степен, като институция е от последните години на тоталитаризма, където се даваха едни пари безотчетно, за да може всичко да е спокойно и да се словославят управляващите", според Василев.

Василев ще предложи на кабинета смяната на държавния представител в „Лукойл“

"Финансовият министър заяви още, че служебното правителство не е започнало предоговарянето на някои клаузи по Плана за възстановяване и устойчивост. Няма нищо ново, договорено с Брюксел, на базата на решението на парламента. И сега ние трябва в много кратки срокове – август и септември – да приключим това предоговаряне. Освен това имаше ненаписани закони. Сега тепърва Законът за енергетиката, който е един от основните закони за второто плащане по Плана за възстановяване, излиза на обществено обсъждане", добави Василев. 

"В бюджета е предвидено, че второто плащане по Плана трябва да дойде до края на годината, което означава, че до края на септември трябва да бъде прието законодателството", каза още министърът. 

Още: Асен Василев: Противник съм на диференцираните данъчни ставки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика