Асен Василев прие мандата за съставяне на правителство (ВИДЕО)

5424
Асен Василев прие мандата за съставяне на правителство (ВИДЕО)
Снимка: Скрийншот/Профил на Румен Радев

Предложеният за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев прие мандат за съставяне на правителство от държавния глава Румен Радев на церемония в президентството.

Асен Василев разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на Министерски съвет, или да върне мандата неизпълнен.

"За мен това е една огромна отговорност. Всички сме наясно, че в кризите, които България трябва да посрещне, трябва да имаме кабинет. Този кабинет трябва да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото", бяха първите думи на Василев.

Преди да му връчи мандата, Радев напомни на Василев за кризите, пред които е изправена страната. "Реформите чакат своята реализация", допълни Радев и припомни, за неизпълнената правосъдна реформа, като заяви, че когато е връчил мандата на предшественика му Кирил Петков, е казал, че без бърза промяна в съдебната власт, статуквото в страната ще потърси реванш. 

Петков предаде щафетата

Новината, че Василев е кандидатът на ПП, обяви лично премиерът в оставка Кирил Петков в специално изявление. В него той определи ситуацията като "исторически вододел". "Има възможността да продължим промяната за законова държава, която просперира и обществените средства се харчат за обществени нужди, или има риск да се върнем назад към задкулисието, кукловите и чуждите интереси", каза премиерът в оставка.

Петков обяви, че "няма да допуснем България да вземе грешната посока - шепа хора да ограбват обществените средства, прокурорите да продължават да бездействат, чужди дипломати да дават ултиматум на българската държава до 12 ч. Няма да допуснем това, защото не ни е страх”, продължи той.

Кой е Асен Василев - предложението за нов премиер от "Продължаваме промяната"?

Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в правителството в оставка с премиер Кирил Петков. Той е кандидатът...

Петков очерта и целите пред бъдещото правителство, които трябва да бъдат изпълнени в следващите 6 месеца, и призова "всички съмишленици, коалиционни партньори, независими депутати да се обединим в обща коалиция под обща програма. Какво включва тя - четете тук.

Консултациите

Припомняме, че в понеделник, когато трябваше да се проведат консултациите на държавния глава с политическите сили за сформиране на нов кабинет, "Продължаваме промяната" и БСП отказаха да отидат на "Дондуков" 2 с мотив, че по същото време в парламента се разглежда актуализацията на бюджета.

В сряда БСП обяви, че се оттегля от преговорите за нов кабинет, докато номинацията на "Продължаваме промяната" за нов министър-председател остава Кирил Петков. По-рано в четвъртък Петков се срещна с лидера на БСП Корнелия Нинова, след която той каза, че диалогът му с БСП продължава. Той е разяснил по време на срещата, че не е взел еднолично решението за изгонването на 70-те руски дипломати и служители. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика