Асен Василев с офшорка, гърми вестникът на Блъсков. Какво е внушението?

15187
Асен Василев с офшорка, гърми вестникът на Блъсков. Какво е внушението?
Снимка: БГНЕС

Асен Василев с офшорка на Британските Вирджински острови – дестинацията, която изпъква в световноизвестното журналистическо разследване Досиетата "Пандора". С това гръмко заглавие в. "Труд", управляван от Петьо Блъсков, се появява на челна страница на сайта си.

Конкретната офшорка е "Акселберт Лимитид" (Akselbert Ltd). Само че вестникът е забравил (услужливо или не) да спомене още в самото началото на материала, че Асен Василев надлежно я е декларирал в официалната си имуществена декларация, която е подал както е задължен по закон – пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Същото не може да се каже за Делян Пеевски и неговото офшорно присъствие. Съгласно българското законодателство, няма забрана български граждани да притежават, да участват или да управляват офшорки - има забрани обаче за конкретни дейности на офшорки в българския икономически и социален живот - вижте най-долу в материала какви***!

Защо Пеевски е невинен? Защото с пълна уста не се говори

Ако не бяха Досиетата "Пандора", българската държава никога нямаше да знае кой е Делян Пеевски. За нея той си е открай време един напъл...

Според декларацията, Василев е притежавал изцяло офшорката 12 месеца преди назначаването му на длъжността служебен финансов министър. Същото важи и за други компании, посочени от "Труд" като управлявани от Василев - "СТВ България" ЕООД и "СТВ Холдингс" ЕООД. Всъщност, в първата Василев няма вече нито една акция, когато подава декларацията, отнасяща се в тази част към съответния период (12 месеца преди назначаването му за служебен финансов министър) – участието му и в двете фирми също е надлежно декларирано.

Нещо повече – Василев е декларирал и, че има 100% участие в "СТВ Консълтинг" ЕООД. "Труд" обаче пише, че Василев бил в ръководните органи на CTW CONSULTING LTD, като той отново е декларирал участието си там по надлежния ред. А вестникът на Петьо Блъсков обяснява в материала си, че докато Василев е служебен финансов министър, за управител на "СТВ България" ЕООД, "СТВ Холдингс" ЕООД и "СТВ Консълтинг" ЕООД е назначен Марио Сотиров, "като дяловете на всички фирми са му прехвърлени за нищожни суми с цел пестене на данъци". Не е ясно какъв е размерът на сумите, защото медията на Блъсков не го посочва. Но вестникът директно дава съвети: "НАП ще трябва да провери дейността и неплащането на данъци от “СТВ Консълтинг” ЕООД, както и взаимоотношенията на останалите две фирми с офшорката, а също данъчния ефект по прехвърляне на собствеността на Марио Сотиров. КПКОНПИ ще трябва да провери дали след назначаването на Асен Василев на 12 май от страна на президента същият не е бил все още директор на офшорката Akselbert Ltd и на английската CTW CONSULTING LIMITED". И пита дали Асен Василев имал достатъчно време да напусне Akselbert Ltd и на английската CTW CONSULTING LIMITED и това да бъде вписано в съответния регистър на Британските Вирджински острови, преди да подпише декларациите пред президента и пред КПКОНПИ.

"Декларацията за освобождаване на поста управител от страна на Асен Василев е подадена на 14 май (бел. ред - от написаното в материала на "Труд" изглежда става въпрос за "СТВ България" ЕООД, "СТВ Холдингс" ЕООД и "СТВ Консълтинг" ЕООД), но тук стои въпроса какво е съдържанието на декларацията, подадена пред президента по линия на конституцията преди издаването на указа", продължава "Труд". Според вестника, ДАНС трябвало да провери Василев.

Actualno.com потърси официален коментар от Асен Василев и очаква отговорите му.

Документите "Пандора": Добре дошли в Америка - мозък и изпълнител

Големи фирми в юридическата и финансовата сфера се оказаха замесени в грандиозните схеми по прехвърлянето на огромни богатства и активи...

Припомняме, че служебният министър на културата проф. Велислав Минеков директно обвини "Труд", че произвежда фалшиви новини и го стори от трибуната на 46-тото Народно събрание. Той говори за медията на Блъсков в светлината на скандала за неплатен от "Труд" офис наем! В отговор Блъсков каза, че "Минеков е бездарник, ще го съдя".

Българският партньор в разследването Досиетата "Пандора" Bird.bg също взе отношение по въпроса - с категорично изявление, че няма данни за Василев в сегашното разследване.

*** Става въпрос за Закона за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, контролираните от тях лица и техните действителни собственици. Законът всъщност беше оформен от Делян Пеевски и Йордан Цонев, като той например дава възможност офшорки официално да държат под 10% от капитала на банки и медии в България, но забранява офшорки да купуват земеделски земи и гори. А глобата да държиш печатно издание през офшорка (т.е. 10% и нагоре собственост) е между 100 000 и 500 000 лева, но само ако не казваш кой е действителният собственик на офшорката, като чл. 4 описва подробно кога офшорка може да участва в икономическия живот на България без проблем. Ако някой лъже, за да влезе във въпросния чл. 4, глобата е от 50 000 до 100 000 лева. А ако лъже повторно за собственост на печатно издание - от 500 000 до 1 000 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика