Байрактаров плаши: Думите на Семир Ялчън целят дестабилизация

2316
Байрактаров плаши: Думите на Семир Ялчън целят дестабилизация
Снимка: БГНЕС

Целта е дестабилизация, превръщане на България в конфликтно огнище. Това мнение изрази депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров във връзка с думите на турски език на заместник-председателя на Партията на националистическото движение в Турция Семир Ялчън, което той направи по време на учредителната конференция на ПП ДОСТ на изключения от ДПС Лютви Местан.

Местан заяви вчера, че буквалният превод на словото, в което бе използвана метафора за майчиния език, означава: "Където той се чува, там е и Родината". Очевидно не става въпрос за териториални претенции, а за духовното измерение на контакта чрез езика на хора от един и същи етнос, смята лидерът на ДОСТ.

Според Байрактаров, който говори в ефира на Нова телевизия, обаче това е послание, което цели разделяне на обществото на етнически принцип. По думите на политика ДОСТ се обявява като европейска, либерална, натовска, но не е българска партия, което било плашещо.

Димитър Байрактаров смята също така, че Местан не може да се бори с олигархичния модел, тъй като е бил 8 години заместник-председател на ДПС и 3 години председател. "Той от кои порции е приемал, когато неговият лидер раздаваше едни порции - от мазните или мръсните", каза метафорично депутатът, визираки почетният лидер на ДПС Ахмед Доган.

"Чрез тази провокация се цели прокарването и културния плураризъм с културализъм, т.нар. мултикултариризъм беше отречен 2011 г. Тази интеграция на пришълци, на имигранти беше провалена", повтори още веднъж депутатът от ПФ.

„Галъп”: Стартовите позиции на ДОСТ са доста скромни

Малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан - "Демократи за отговор...

За мен това е доста необяснимо преекспониране на нормално послание, което наистина е съизмеримо с българския начин на говорене, каза обаче журналистът Георги Коритаров. Той обясни, че и вицепрезидентът Маргарита Попова казва, че за нея България е там, където се говори български език.

Смисълът на това да кажеш, че си там, където се говори твоя език е в идеята за разширена културна общност, по думите на Коритаров. Балканите са едно преплитане на малцинства, а решението на това е да се превърне малцинството в повод за партньорство, обясни още журналистът.

Според Коритаров мнението на Байрактаров е модел на говорене, продиктуван от партийната му идентичност.

"Меко казано е неуместно да се говори за провокация и дестабилизация. Този сегмент трябва да се разглежда като поздрав между представители на турска партия и представители на българска партия", коментира още Георги Коритаров за думите на Семир Ялчън. "Не мисля, че е хубаво да черпим политически дивиденти, което е нещо съвсем нормално и демократично", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика