Бареков даде на съд решението на ЦИК за номерацията за вота

2719
Бареков даде на съд решението на ЦИК за номерацията за вота
Снимка: БГНЕС

Лидерът на „България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков даде на съд решението на ЦИК за централната номерация на партиите за местния вот. В жалба до ВАС той поиска това решение да бъде отменено като незаконосъобразно.

Решението предизвика скандал, защото променя процедурата в определяне на номерата в бюлетините, нарушавайки Изборния кодекс и поставяйки в неравнопоставено положение коалициите, които се сформират на местно ниво. На своето заседание в петък Централната избирателна комисия реши за пръв път на местни избори номерацията в бюлетината за вота в края на октомври да се определя на централно, а не на местно ниво, както досега. Така партиите и коалициите, които се регистрират в ЦИК и ще се явяват в един и същи формат на вота в различните градове, ще получат един номер, с който ще бъдат вписани във всички общини.

Реформаторите подготвят жалба срещу решение на ЦИК

Реформаторите подготвят жалба срещу решението на ЦИК номерата на регистрираните партии да са едни и същи в бюлетините в цялата страна, ...

За местните коалиции, които обаче се сформират само в дадено населено място подобна номерация ще бъде проблем, тъй като заради вече "раздадените" номера ще бъдат изтикани най-отзад в бюлетината след жребий, проведен в ОИК, но само за тях. Такъв принцип на разпределение на номерацията е от полза за по-големите формации, които ще проведат по-лесно кампанията си в цялата страна.

Решениe № 2108 на ЦИК нарушава грубо разпоредбата на чл. 423, ал.(1) от Изборния кодекс, който указва по недвусмислен и категоричен начин, че „поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и инициативните комитети се определят чрез жребий от общинската избирателна комисия, проведен в присъствието на представители на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, не по-късно от 31 дни преди изборния ден…“. В решението от петък се записано, че: „Централната избирателна комисия провежда жребий за партиите и коалициите. Номерът, определен чрез жребия в Централната избирателна комисия, се ползва от партиите и коалициите в ОИК, когато са регистрирани със същото наименование и със същия състав. Същите не участват в жребия в ОИК…“.

С това се нарушава пряко разпоредбата на цитирания чл.423, ал.1 от ИК. Липсва законово основание в цялото изборно законодателство, което да дава правомощие на ЦИК да определя друга процедура, освен тази в чл.423, ал.1 от ИК , по която да се определят поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати в бюлетините за гласуване при произвеждането на избори за общински съветници и за кметове, пише в жалбата на Бареков до ЦИК и ВАС.

Императивния характер на нормата на чл.423,ал.1 от ИК, както и на цялото изборно законодателство, не допуска отклонение от задължителното й предписание, особено от страна на ЦИК, която е призвана по закон да следи и контролира за точното, еднакво и стриктно спазване на изборното законодателство. С приемането на обжалваното Решение, по косвен начин се създават по-благоприятни и изгодни условия за определени политически субекти за сметка на други, нарушавайки основополагащите принципи в изборния процес и право за равноспоставеност на участниците в избори, се посочва в жалбата на лидера на ББЦ.

ГЕРБ прокара скандално решение в ЦИК - за номерацията в бюлетините

Хитър метод за изтикване на по-малките партии и коалиции успя да намери „мастодонтът“ в политическия ни спектър ГЕРБ. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика