Барозу в писмо до Станишев: Ще работим за по-голямо социално сближаване в бъдеще

24041
Барозу в писмо до Станишев: Ще работим за по-голямо социално сближаване в бъдеще
Снимка: БГНЕС

На 26 септември председателят на Европейската комисия Жозе Барозу отговори на писмото на президента на ПЕС Сергей Станишев, в което Станишев настоя да има конкретни индикатори, които да отчитат динамиката на доходите, заетостта, социалното неравенство, както и равнището на бедност и социално изключване на младите в отделните страни - членки на ЕС. Това информират от пресцентъра на левицата.

В отговора си Барозу благодари на Станишев за акцентирането му върху значението на социалното измерение на Икономическия и паричен съюз, както и че Комисията представя предложения, които резонират добре с изразената от него позиция. „Те включват засилено наблюдение над заетостта и социалните предизвикателства, както в контекста на процедурата за макроикономически дисбаланси, която ще включва набор от допълнителни показатели на заетостта, така и в рамките на "Стратегия Европа 2020", която също предвижда ключови социални показатели, в това число показатели за заетост, в съответствие с вашите предложения", се обяснява в писмото до Сергей Станишев.

Барозу: Българите и румънците не са второ качество

В интервю за румънска телевизия, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че на България и Румъния трябва да бъд...

В отговора си Барозу подчертава, че подсилени финансови инструменти ще засилят солидарността на европейско равнище, а придаването на по-голяма роля на социалния диалог ще засили доверието в политиките на ЕС и в крайна сметка в тяхната ефективност.

"Освен това продължаващите усилия за повишаване мобилността на работната сила между отделните сектори и държави ще спомогне за постигането на по-добро съответствие между търсенето и предлагането на работна сила в цяла Европа и ще увеличи потенциала за заетост", казва още председателят на Европейската комисия.

Заключението на Барозу е следното: „Разчитам на Вашата подкрепа за справяне с проблемите на заетостта и социалните въпроси на равнище ЕС, за справяне със социалните последици от кризата и на подкрепа за по-голямо социално сближаване в бъдеще".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика