Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BIRD: НАП запорира пионерския лагер на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов

18 юни 2024, 16:01 часа • 2645 прочитания

Бивш пионерски лагер, който е собственост на идеолога на партия "Величие" Ивелин Михайлов, е бил запориран от териториалните дирекции на Националната агенция за приходите (НАП) във Велико Търново и Ловеч. За това съобщи разследващият сайт BIRD.bg.

Къде е пионерският лагер?

Според медията става дума за лагер с площ от 21 декара, а решението за възбрана е от 12 юни. Запорирани са още 11 имота, собственост на Ивелин Михайлов, показват данни от Имотния регистър (вижте ги тук и тук).

Още: Политическото универсално ренде: Великият път към спасението

Бившият пионерски лагер се намира в местността Юртлука край провадийското с. Староселец. От BIRD прилагат кадастрална скица, в която пише, че имотът е с начин на трайно ползване "За почивен лагер", но в самата скица е отбелязано "пионерски лагер". Той е с площ от 20 780 кв. м.

Снимка: BIRD.bg

Справка в Имотния регистър показва, че преди да стане собственост на Ивелин Михайлов, теренът е бил със собственик в лицето на Община Провадия. Той е бил продаден през 2004 г. на Пламен Михайлов. Година по-късно Пламен Михайлов дарява имота на сина си Георги, а през 2021 г. Ивелин Михайлов купува пионерския лагер от Сийка Михайлова.

Сред останалите запорирани имоти са местности в с. Неофит Рилски, община Ветрино (Варненска област), където се намира „Исторически парк“, поземлен имот с жилищни и стопански сгради в село Гиген (обл. Плевен), жилищни сгради и постройки в село Неофит Рилски и т.н.

Още: "Исторически парк" става микродържава с паравоенна структура: Къде са органите на реда?

Задължения

Припомняме, че след като „Величие“ влезе в парламента с 4,65% подкрепа, Ивелин Михайлов попадна под светлината на прожекторите на НАП. Агенцията започна да проверява фирмите му, които според BIRD са натрупали задължения на стойност почти 650 хиляди лева: "Величие на гърба на хазната": Фирми на Ивелин Михайлов с огромни задължения към НАП.

Михайлов има участие в цели 47 фирми, съобщи още разследващият сайт. Самият той побърза да отговори екстравагантно на НАП за започналите проверки.

По данни от разследването на BIRD за запора на бившия пионерски лагер - Михайлов има и 308 хил. лв. лични задължения като физическо лице към приходната агенция (вижте тук).

Само три дни преди извънредните парламентарни избори и европейския вот стана известно, че решението на Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата, с което свързаното с Ивелин Михайлов дружество "Исторически парк", собственик на едноименния атракцион край варненското с. Неофит Рилски, бе осъдено да плати на охранителната компания "Авангард СОД" неиздължени суми на стойност 92 хил. лв., вече е предадено на съдия-изпълнител. Това потвърди пред "Дневник" собственикът на дружеството Стефан Калчев.

Още: Исторически парк: Култът и Създателят

Сумата е натрупана от задължения на компанията за физическа охрана на "Исторически парк" в продължение на три години в периода 2017 - 2023 г. Освен това собственикът на атракциона трябва да плати както законната лихва върху дълговете си за последната една година, така и направените разходи по делото - близо 13 хил. лв.

От писмени отговори на вътрешния министър Калин Стоянов до народния представител в предишния парламент Ивайло Мирчев ("Продължаваме промяната - Демократична България") в края на май 2024 г. стана известно, че МВР и ДАНС работят по най-малко четири разследвания срещу "Исторически парк".

Още: БОЕЦ даде Николай Марков от "Величие" на ДАНС за шпионаж в полза на Русия

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес