X
 
 

Бизнесът скочи срещу идеята за въвеждане на квоти за хора с увреждания във фирмите

1288 0
photo of Бизнесът скочи срещу идеята за въвеждане на квоти за хора с увреждания във фирмите
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com
Бизнесът и работодателите са категорично против т. нар. 'квоти за хора с увреждания', които трябва да се наемат във фирмите. Това стана ясно по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Социалните партньори заедно с ресорния министър Бисер Петков разгледаха в детайли проектозакона за Закона за хората с увреждания, предаде БГНЕС.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) заяви, че има поне девет причини АИКБ да се въздържи да не подкрепят този законопроект. Като най-неприемливо решение според Велев са квотите. Той посочи като пример, че предприятие с 50 души трябва да има 4% служители хора с увреждания. При по-големите предприятия трябва да са 2%. Според изчисления на АИКБ промените ще натоварят бюджета с нови 51 млн. лева и няма да се решат проблемите на хората.

Похарчихме 2,5 млн. лева за регистър за хората с увреждания - сега ще проверяваме за какво сме платили

След като лично по думите на премиера Бойко Борисов се оказа, че държавата е дала 2,5 млн. лева за информационна система за хората с ув...

Димитър Бранков от Българската стопанска камара (БСК) също смята, че квотите не са решение на проблемите. Също така според него не е добре избистрена и идеята да се прави индивидуална оценка на потребностите. От думите на Бранков стана ясно, че фирмите ще плащат санкция до 10 000 лева, ако не наемат хора с увреждания. Ако това залегне в закона, най-потърпевши ще са малките предприятия. Според Бранков тази пробойна в закона създава условия за корупция.

Главният секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров предложи вместо да се набляга на санкциите, да се помисли за повече стимули за фирмите да наемат хора с увреждания.

Стана ясно, че синдикатите също не са привърженици на квотния принцип и очакват по-добро предложение. От КНСБ и КТ “Подкрепа“ подчертаха, че основният проблем за хората с увреждания остава липсата на изградена социална среда.

Социалният министър Бисер Петков обаче изрично заяви, че няма да се премахва защитата за хора с увреждания в Трудовия кодекс. От 2021 година пък щяло да има нова Агенция за хората с увреждания, който да замени съществуващата, като ще има и звено специално що се отнася до индивидуалните оценки за потребностите на хора с увреждания.

Петков: Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки

Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки в правилната посока. Това заяви социалният министър Бисер ...

Според омбудсмана Мая Манолова в България има 700 000 души, които са с решения от ТЕЛК, а това прави около 10% от населението. Манолова счита, че потенциалът на тези хора може да е полезен на фирмите. Като пример тя посочи неин сътрудник, който е 100% незрящ, но квалификацията му е помогнала при изготвянето на текстовете от разглеждания законопроект.

Манолова е съгласна да приеме критиките да не се въвеждат квоти за наемане на хора с увреждания, но предлагана Тристранката да измисли друг вариант, който да поощрява работодателите.

Проектозаконът за хората с увреждания беше частично приет в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Текстовете обаче все още имат редица пропуски, които ще се изчистват в Народното събрание, заяви още на пресконференция вицепремиерът Валери Симеонов след проведеното заседание на социалните партньори.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Световен ден на храната

Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН, и се отбелязва ежегодно на 16 октомври. Инициативата...