Близнашки: В референдума няма нищо противоконституционно

31362
Близнашки: В референдума няма нищо противоконституционно
Снимка: БГНЕС

С провеждането на референдум за изборна реформа по никакъв начин не се ограничават избирателните права на гражданите. Това каза председателят на Инициативния комитет за провеждане на национален референдум за изборна реформа проф. Георги Близнашки при обсъждане на предложение за произвеждане на национален референдум за изборна реформа, предаде „Фокус”.

„Предложението за провеждане за референдум не може да бъде елиминирано. Ако се приеме, то ще има благоприятен ефект. През последните 10-15 години пропорционалната избирателна система дава най-лошите последици, които произвежда – стигна се до създаване на коалиции, които никой не е избирал и за които никой не би гласувал”, заяви проф. Близнашки.

Извънредно заседание на парламента утре заради референдума

Народното събрание ще проведе извънредно заседание утре, като единствената точка в дневния ред ще бъде за провеждането на референдум в ...

„В провеждането на такъв референдум няма нищо противоконституционно. Самото активно избирателно право запазва своя характер, своето съдържание, своя обхват. По никакъв начин не се ограничават избирателните права на гражданите. Става дума за въвеждане на задължително упражняване на активното избирателно право. Това трябва да стане чрез малка промяна в Конституцията, която трябва да стане след народното допитване”, посочи той.

„Дистанционното, респективно електронно гласуване ще се окаже необходимо преди всичко при българските ни сънародници зад граница. Става дума за близо 1-5 – 2 милиона активни граждани, които трябва да получат възможност да гласуват”, каза проф. Близнашки. По думите му трите въпроса в предложението за референдум не могат и не трябва да се разделят един от друг.

„Това е класическа ситуация, когато народното представителство трябва да се обърне към гражданите. Не се страхувайте от собствения си народ, вярвайте в неговата воля и разум. Нека изборите да се съпроводят с референдум”, подчерта проф. Георги Близнашки.

„Още от самото начало стана ясно, че има обществени среди, които не приемат промяна в политическото статукво. Подписката беше внесена в Народното събрание на 10 март. Смятаме, че наличните подписи са огромно постижение за българското общество. Можехме да съберем значително повече, но нашето желание беше референдумът да се произведе с евроизборите. Инициативният комитет трудно влезе във връзка с председателя на Народното събрание. Той ни отказва възможността да отстраним допуснатите нередовности. Държа да се знае, че ние сме обжалвали неговите действия пред ВАС. Най-вероятно ще се наложи Народното събрание да се произнася отново по същия този въпрос. Направените предложения ще предизвикат далеко отиващи последици”, каза още той.

Референдумът за смяна на името на Черноморец е неуспешен

Референдумът за промяна на името на град Черноморец на Свети Никола е неуспешен, съобщи БГНЕС. Пред урните застанаха по-малко от 50% о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика