Божидар Божанов: Напълно е възможно да имаме електронно правосъдие до 2025 г.

5198
Божидар Божанов: Напълно е възможно да имаме електронно правосъдие до 2025 г.
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Абсолютно постижим е срокът до 2025 г. в България да има напълно  електронно правосъдие, както е предвидено в Националната програма “Цифрова България 2025”. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов на дискусия в парламентарната комисия за електронно управление. Той и правосъдният министър Надежда Йорданова отговаряха на въпроси на депутати, магистрати и съдии в продължило два часа и половина заседание на комисията.

“По-добро, по-бързо и по-прозрачно правосъдие, при пълна гаранция на човешките права и основните свободи. Това е стратегията ни за съдебна реформа и пътна карта”, каза министър Йорданова. И подчерта, че освен   софтуер и хардуер, това означава и промяна на процеси.

Обсъждат проблемите на електронното правосъдие

Комисията по електронно управление и информационни технологии ще обсъди с представители на изпълнителната и съдебната власт проблемите ...

“Гражданите и бизнесът ще могат да упражняват правата си електронно, ако желаят, а процесите в съдебната система, вкарани в електронна среда за проследимост и съхраняване на всички документи, не трябва да ограничават  процесуални права”, заяви министър Божанов.

По време на дискусията бяха обсъдени редица проблеми на Единния портал за електронно правосъдие, Единната информационна система на съдилищата и Единната деловодно-информационна система.

От всички съдилища в България, единствено Върховният касационен съд (ВКС) се е отказал още миналата година да ползва единната система на съдилищата. Според съдия Тотка Калчева от ВКС, това се дължи не толкова на техническите несъвършенства на системата, изработена и поддържана от “Информационно обслужване”, колкото заради това, че чрез нея се нарушават процесуални закони - например обявяването на съдебния акт, имащ отношение с датата на влизането му в сила. За това обаче вината била на подзаконовите актове на Висшия съдебен съвет.

Министър Божанов призна за легитимни част от изискванията на ВКС, както към потребителския интерфейс, така и с оглед на специфичната работа на този съд, доколкото част от дейността му няма никой друг съд.

На първо четене: Депутатите приеха да има електронни съдебни дела

На първо четене парламентът прие промени в ГПК, които са крачка към електронното правосъдие Съобщения, призовки и уведомления за опред...

Повечето от практикуващите юристи в залата признаха, че дигитализацията на документи на хартиен носител тече бавно и непълно и мнозина съдии се затрудняват първо да търсят документите по дадено дело в електронен формат, после да проверяват по папките дали няма още.

Проблеми има и с електронното призоваване. Министър Йорданова съобщи, че още през януари е създала работна група в Министерството на правосъдието, която работи по законодателни промени, предложени от ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Глушков има нов заместник в Министерството на спорта - служител в ООН

"Помолих да бъда сменен, ако не се получи едно условие": Земеделският министър проговори за оставката си

Радан Кънев - пети, Елисавета Белобрадова - последна: ПП-ДБ нареди евролистата си (СНИМКИ)

"Той ми е любимец": Божков поиска предизборен дебат с Бойко Борисов (ВИДЕО)

Георги Георгиев: Ще бъдем гласът на гражданите в парламента

Ясни са водачите на листите на ПП-ДБ за изборите - Кирил Петков, Ицо Хазарта и Христо Иванов повеждат София

"Не намираме искрени партньори": Партията на Цветанов няма да участва на изборите

"Нямаме вътрешни противоборства": Росен Желязков повежда евролистата на ГЕРБ, но без Мария Габриел в нея

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com