Божидар Димитров: Нямаме план за случващото се в Македония

10599
Божидар Димитров: Нямаме план за случващото се в Македония
Снимка: БГНЕС

Нямаме план за случващото се в Македония и това си пролича при последния КСНС. Това коментира в интервю за Агенция „Фокус” проф. Божидар Димитров, историк и директор на Националния исторически музей във връзка с последните събития в Македония след днешната престрелка в Куманово.

"Тревожа се, защото съм сигурен почти на 100 %, че ние нямаме никакъв план за случващото се в Македония.

Ген. Митевски: Груевски избра пътя на Милошевич, Чаушеску и Лукашенко

Управляващите използват криминални структури, за да създадат нестабилност и да обявят извънредно положение в Македония. Целта им е да п...

"Моите страхове идват не от това, което се случва в Македония, а от това има ли план за действие и то в няколко варианта - в зависимост от развоя на ситуацията. Боя се, че няма. От личен опит знам, че много от властимащите и от опозицията не знаят какво е Македония и че в тази отдалечена само на 30 – 40 км от София страна живеят 1.5 млн. българи по произход, а над 100 000 от тях са с българско гражданство. Не знаят, че държавата ни е отговорна пред тях и трябва да ги предпази и запази, а също и да се бори за правата на онези, които насила са наричани македонци и ги карат да бъдат такива.

Другият проблем на Македония е, че тя не е редовна държава и нация. Тя няма историческо минало, това е измислена държава през 1944 година. Македония е последният музей на комунистически интернационал на европейска територия. Ние трябва да знаем какво да правим при всяка една ситуация", каза проф. Димитров. Той коментира, че Струмица напълно може да се оприличи с Донбас или с Крим и попита какво бихме направили, ако ситуацията се развие по подобен начин. "Ще изоставим ли отново българите в Македония, както сме правили не веднъж в нашата история? Изоставяли сме ги в периоди на национални катастрофи през 1918 и през 1944 година, но сега България е член на ЕС. Ние сме относително просперираща страна, нямаме национална катастрофа, не сме загубили война", каза проф. Димитров.

"Тревожа се, защото съм сигурен почти на 100 %, че ние нямаме никакъв план. Нещо повече, голяма част от властимащите просто не познават проблема. Свидетелства за това е дори и Консултативният съвет по национална сигурност, където беше обсъждано положението в Украйна и в другия край на света, но не и това, което се намира на 30-50 км от София, на два метра от нашата граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика