X
 
 

Бойко Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада

2954 23
photo of Бойко Борисов: Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада
Снимка: МС на Р България
"И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официалното откриване на новоизградения участък от автомагистралата от българската граница до град Ниш, Сърбия, съобщиха от правителствената информационна служба. Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10. За откриването българският премиер бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич.

"Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия", подчерта премиерът Борисов пред стотиците гости на церемонията. Министър-председателят акцентира, че цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа и поднесе поздравленията си за откриването му.

Мицотакис се среща с Борисов и Заев в Солун

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще се срещне в Солун с премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев. Това ще стан...

"България днес е по-близо от всякога, затова благодаря на министър-председателя Бойко Борисов", обърна се сръбският президент Вучич към българския премиер. Вучич подчерта, че Сърбия ще се свърже с братска България и чрез "Балкански поток". "Без съседите - къщата не може да се опази. С нашите български комшии - пътят ни е отворен. Министър-председателят Бойко Борисов каза, че от днес Сърбия има достъп до пристанищата Варна и Бургас. А той е добре дошъл - и в Пирот, и Ниш", каза още президентът на Сърбия пред българския премиер и водената от него делегация.

Преди церемонията по откриването премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по важните за региона инфраструктурни проекти. "От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И сега строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през АМ "Струма", изброи българският министър-председател. Сръбският президент даде висока оценка на направеното от правителството на България.

Участъкът, който президентът на Сърбия и българският министър-председател откриха днес, е с дължината 86,9 км като строителните дейности по изграждането му започват през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2,6 км) и 5 детелини. При строежа на участъка са използвани 290 000 кубични метра бетон, 37 000 тона арматура и около 780 000 тона асфалт. Тази магистрала ще свърже двата района - Ниш и Пирот, населени с около 450 000 души, и ще осигури по-лесна връзка на Източна Сърбия с най-близкото летище "Константин Велики" в Ниш.

ЕК: Косово и Сърбия да подновят диалога

Говорителят на Европейската комисия Мая Коциянчич заяви, че след формирането на новото правителство в Косово 100-процентовите мита върх...

С пускането в експлоатация на трасето от българската граница до Ниш или на т.нар. "източно разклонение" се завършва изграждането на целия участък на транспортния коридор № 10 през територията на Сърбия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 17 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Самохвалко, време ти е за пенсия! Докато направите цялата магистрала до София, другата част ще стане за ремонт!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Бате Бойко, кажи къде е съборената стена,та да отида да си събера тухли с които да изградя свинарник, та там да носиш помията на прасетата ? Премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю: „Аз до 30 години съм живял така – ставал съм в 5.20 ч. да хващам рейса ... Ходех до почивните станции да взимам помия за прасетата.
 • Анонимен 15 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Боцко, ти си известен с това, че на всеки километър магистрала режеш лента ! Сега за тези 87 километри сръбски магистралИ, колко ленти наряза ? Научи ли ги, че нашенските магистрали се строят с пепел и сгурия, та излизат по-евтино и има повече за крадене ...
 • Анонимен 14 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Брей кога завладяхме полвин Европа та стигнахме и до стените на Берлин?Но е хубаво да си помечтаем че сме завладели Германия!С чалга и цигания със сигурност.
 • Анонимен 13 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Трябваше вожда да каже че е паднала Охридската стена между Сърбия и България по щях ме да го разберем.
 • Анонимен 13.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  На ВОЖД по германски му викат Fürer ...
  : 0 !
 • Анонимен 13.2 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  А на англйски е supreme leader!
  : 1 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Бойко като ненадминът географ пак се изказа неподготвен.
 • Анонимен 12.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  „Аз съм прост и вие сте прости, затова ме ИЗБИРАТЕ !” – цитат на Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.
  : 0 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  хахаха смех голем смех Няма ли кой да каже на Бойко, че Берлин нее на границата между Сърбия и България та да му падат стените тука.
 • Октомври 10 Октомври преди 4 дена Профил на трол?
  Това АБСОЛЮТНО НЕ Е ВЯРНО независимо , че нямало нито един светофар от София до Истамбул/ Константиновград/. А , както пише 9 , а от София до Цариброд що няма магистрала ? А , Сплит наше пристанище ли е ? А , къде е влака от Скопие и защо там продължават да бръщолеват измислици и фалшификации ?
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 3 дена Профил на трол?
  Сплит не е сръбски!
  : 0 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  А от София до Калотина магистралка НЕМА-А-А-А! Има само ежегодни ремонти на стария път за разгепване на стотици милиони! ПИдалът-сърбоман БОКо още ли се катери по покрива си за да настройва ежеседмично ТВ-антената си към Београд?! Нема ли най-после да падне и да изкефи целия народ?!
 • Анонимен 8 Анонимен преди 4 дена Профил на трол?
  Абе тя стената, ако още не е паднала - все някога ще падне ама по важно е върху кого! По вероятно да падне върху България.
Нагоре
missing image
Наши превозвачи се оплакаха пред ЕП от тормоз заради пакет "Мобилност"

Две петиции за т.нар. пакет "Мобилност" влязоха на ниво комисия в Европейския парламент. С тях българскипревозвачи се оплакват от дискриминационно...

missing image
Дневен хороскоп за 14 ноември

Овен През този ден не почивайте на стари лаври. Ще може да бъдете спокойни за добрия ви имидж, ако положите достатъчно усилия.  Телец Денят...