Бойко Рашков алармира за предизборни рокади в МВР, с които се връщат ГЕРБ и ДПС във властта

12049
Бойко Рашков алармира за предизборни рокади в МВР, с които се връщат ГЕРБ и ДПС във властта
Снимка: БГНЕС

"Категорично се противопоставям на оценката за предишното правителство под наслов "хаос и разруха", още по-малко мога да я приема за МВР. Всички отбелязаха, че в България през изтеклата 2021 година в голяма степен е елиминиран криминалния вот."

Това коментира бившият силов вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. В остро изявление пред bTV той направи коментар за първите политически действия на наследниците му и не спести критики. Изказването му идва на фона на освобождаването на директора на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) Венцислав Кирчев и замяната му с Атанас Илков, както и рокадата на директора на гранична полиция Диян Моллов със заместника му:

"Като наблюдавам в първите часове поведението на новото политическо ръководство започват с уволнения на доказани професионалисти. Вчера разбрах за освобождаването на целия ръководен екип на ГДНП (не само директорът, но и двамата му заместници) - безпрецедентно. Там веднага е поставен служител със доста спорна полицейска репутация. Именно това е екипът, който разкри корупционни схеми и който направи реформа", каза Рашков и зададе въпросът дали с тези смени дали не се цели да се възстанови корупционни схеми.

Има ли натиск?

Рашков заподозря умисъл в това действие и че има натиск върху сегашния министър Иван Демерджиев:

"Това беше екипът, който извърши реформа в централната част на дирекция на Националната полиция и разкри корупционни схеми. Тази служба беше разформирована. Дали не се цели да се възстанови подобна корупционна дейност в дирекцията Националната полиция? Заради липсата на мотиви за уволнението - всеки български гражданин може да допусне това", добави Рашков.

ОЩЕ: Демерджиев: МВР ще вложи целия си ресурс за изборите

Като "изненадваща" определи той смяната на шефа на гранична полиция:

"С неговите усилия нашата страна постигна ограничаване на мигрантите във вътрешността на страната. В момента нямаме такъв национален проблем", обяви Рашков.

"Имах чувството, че съм в отбора на тези, които се борим ГЕРБ и ДПС да не са във властта - лозунга на площада от 2020 година. С тези кадрови промени какво се цели - да се върнем в управлението на Борисов ли? Да възстановим схемите по време на избори от времето на това бившо управление?", попита бившият вътрешен министър.

В МВР има дирекция, която се занимава със собствеността и по думите на бившия вътрешен министър там има корупция.

"Имаше едно корупционно гнездо и продължава да има в МВР, свързано с дирекция, която се занимава със собствеността. И за да елиминираме в голяма степен това, взехме външен човек, който да не е познат на никого, да не познава никого, за да може поуспешно да противодейства. Там беше, а сега е сменен без мотиви", обясни Рашков.

Министър на хранилка

Той коментира и случай, за който твърди, че от сегашните зам.-министри има един, който е живял в държавната резиденция миналата година без никой да знае.

"Той е живял там безплатно - без да плащат квартира, без да плаща ток, без да плаща вода и разкритието на този факт е по времето точно на този директор, който аз взех и назначих в тази служба", обясни Рашков.

Той подозира, че по този начин чрез отстраняването на директора се преследва целта да се замаже „този сериозен гаф“.

„Защото аз призовавам да се заеме Агенцията за държавната финансова инспекция, защото по такъв начин, настанявайки се в жилище, което е публично държавна собственост, което не може да се ползва, въпреки че има служебни жилища, които могат и се осигуряват на такива ръководни кадри, нелегално се е ползвало това жилище, което е свързано с доста големи разходи“, добави той.

"Мутри вътре"?

По повод отношенията му с президента Румен Радев той заяви, че са в "принципни добри отношения", но заподозря, че държавният глава не е наясно с тези "безпринципни кадрови назначения", по думите му.

"Стоим ли на позицията "Мутри вън!" или ще я променяме на "Мутри вътре"? Аз съм на първата позиция до последния си час в МВР, не мога да се променям като някои хора за часове", каза Рашков и изрази надежда, че ще получим "корекция в политическото поведение в ръководството на МВР":

"Надявам се да видим и на персонална корекция, особено след като се провери за този сегашен заместник-министър", обяви Рашков, без да уточнява за кой от тримата заместници на Демерджиев става въпрос, но по думите му цялото МВР знаело за кого става дума (бел.ред. към 11 август 2022 година заместник-министри в силовото ведомство са Емил Ганчев, Моника Димитрова-Бийчър и Венцислав Катинов).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика