Борислав Сандов: Магистрала "Струма" ще бъде изведена от Кресненското дефиле

7953
Борислав Сандов: Магистрала "Струма" ще бъде изведена от Кресненското дефиле
Снимка: Actualno.com

"Има положителен ОВОС за изкарване на автомагистрала "Струма" от Кресненското дефиле, преминаваща по склоновете на Пирин. Проектът ще бъде блокиран, ако се упорства трасето да бъде изградено в дефилето". Това заяви в студиото на "Денят на живо" по Нова нюз вицепремиерът по климатичните политики и министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Според него е възможно да се ограничи използването на лифтовете само за специален превоз и градски транспорт.  Относно проектозабраната за строителство на 100 метра от брега на морето министърът смята, че е добро решение, за да не бъдат унищожени последните кътчета от българското Черноморие. Затова ще инициира разговор за мораториум върху строежите и промени в закона. По думите му няма да пострадат инфраструктурни проекти, а само ще се създадат насоки как да бъдат реализирани.

Борислав Сандов: Уведомиха ме за изкопни дейности и унищожение на дървета в Мелнишните пирамиди

Новият министър заместник министър-председател и министър на околната среда и водите - Борислав Сандов коментира в социалната мрежа Фей...

"Идната седмица ще бъдат отпуснати 47 млн. лева за опазване на околната среда. Ще бъдат подменени отоплителни инсталации в детски градини, училища и държавна администрация, заличаване на кални петна. Отделно има и 120 млн. по ОП "Околна среда" за подмяна на отоплителни уреди и зелено финансиране на общини. Отделно има над 400 млн. лв. по същата програма за следващия период. Целта ни е да стигнем до 800 000 домакинства с енергийна бедност с тези над половин милиард лева", каза още министър Сандов.

"Има необходимост от прокарване на тунел под Шипка. Пътят за парк "Българка" би било добре да не минава през парка пътят към Шипка. Могат да отпаднат необходимост от ОВОС-и, когато цялата територия от Натура 2000 има план за управление", обясни той. И допълни, че това ще намали обемът работата на експертите, които поставят оценки, а същевременно ще създаде повече яснота за бизнеса.

"За закриването на въглищните централи предполагам, че ще бъде спомената една година. Но това е политическа дата, ако предприятията, разчитащи на въглища продължат да задлъжняват, ще плащаме много скъпо за това решение. Затова ще насърча създаването на повече от един сценарий", посочи Сандов.

Относно климатичните мерки Сандов сподели, че ще търси механизми за стимулиране на покупка на електроавтомобили втора употреба. "Така ще се създадат условия на по-ниска цена хората да преминат на елетрически коли. Това е кръгова икономика", подчерта министърът. За него има въпроси, които трябва да се доизяснят по казуса между Гешев и Рашков, но е важно да се помисли дали прокуратурата проявява един и същи аршин към отделните хора.

За първи път МОСВ осигурява 47 млн. лв. за борба с мръсния въздух

МОСВ за пръв път осигурява национални средства за мерки за борба с мръсния въздух. Това заяви заместник министър-председателят по клима...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика