Борисов и Фандъкова няма да бъдат изслушани заради убитото от ток дете

2907
Борисов и Фандъкова няма да бъдат изслушани заради убитото от ток дете
Снимка: Министерски съвет

Парламентът отхвърли искането на левицата премиерът Бойко Борисов и на кметът на София Йорданка Фандъкова да бъдат изслушани в парламента във връзка с убитото от ток 16-годишно момче на тротоара пред болница "Свети Иван Рилски".

Искането беше направено от народния представител от БСП Георги Свиленски. Той обоснова искането с думите, че кметът на Столична община дължи отговор дали поставените на тротоара павилиони са законни или не, имат ли разрешение или не, чия собственост са.

Скандал заради удареното от ток момче в парламента, занесоха на Караянчева правилника на НС

Скандал се разрази в парламента заради смъртта на 16-годишния Людмил, който почина след удар от ток заради оголен кабел до шахта на тро...

Впоследствие се стигна до скандал в парламента, при който Караянчева на няколко пъти взе думата на депутати от БСП.

Социалистите обявиха, че оголеният кабел, причинил смъртта на детето, за „озъбеното лице на управлението”. Това предизвика смях от редиците на ГЕРБ.

Колеги, не се смейте, тук не става въпрос за политиканстване, а да потърсим отговорност от хората, които са виновни за смъртта на едно българско дете. Тъй като се появиха информации, че този оголен кабел захранва павилиони, които са собственост или се държат от общински съветник на ГЕРБ, тук трябва да се явят министър-председателят и столичният кмет, които са съответно председател и зам.-председател на партия ГЕРБ”, обърна се към управляващите соцдепутатът Иван Ченчев.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов се намеси. „Отново почвате примитивизма в политиката”, упрекна той социалистите. „Съболезнования на роднините на това детенце. Никой не е искал да го убие, случило се е. Напоследък, нали знаете, че за срутването Бойко Борисов е виновен, за развалянето на магистралата Бойко Борисов е виновен, в Таити тайфунът Бойко Борисов е виновен. Това е вече извращение от тази зала – да правите политика от смъртта на едно детенце! Процедурата ми е да не се позволява това безобразие. От сутринта сме в негативизъм и примитивизъм. Моля, по-сериозно, предстоят законопроекти”, каза Рашидов.

"Извращение е начинът, по който живеят българите в това управление! Това важен въпрос – от вчера всички българи прескачат шахтите!”, реагира възмутено соцдепутатът Филип Попов. А съпартиецът му Христо Проданов добави: „Сигурността на гражданите, на средата, която ни заобикаля, е изцяло политически въпрос. И точно защото е политически въпрос, ние искаме да дойде най-големият политик от ГЕРБ, който е председател на партията. Ако беше криминален или друг, щяхме да ви накараме да поканите тука Мата Хари.”

Атанас Атанасов: Районният кмет няма отношение към инцидента с убитото от ток момче

"Кой носи отговорност, трябва да решат съответните разследващи органи. Почна много да се спекулира. Отговорността е между доставчика на...

Караянчева заяви: „Не знам какво може да ни каже министър-председателят точно по тази тема.” „Г-н Борисов беше две години кмет на Столична община, след което г-жа Фандъкова – още 10 години”, отвърна социалистът Георги Свиленски. „Голяма мъка ви е това”, иронизира го Караянчева. цитирана от Сега.

Разбирате ли каква отговорност слагате на вашия гръб? Защото сега всички български граждани могат да си помислят – защо пък Караянчева крие собствениците на тези павилиони?”, нападна Свиленски шефът на парламента. Лично засегната, Караянчева му отне думата: „Моля да не правите внушения от трибуната! Всяко нещо има мярка!”

Тя се опита да продължи с дневния ред, но социалистите не се предадоха. Накрая Караянчева се съгласи да подложи на гласуване процедура за изслушване на Борисов и Фандъкова. За предложението гласуваха 76 депутати, но 103-ма бяха против, а други 5-има се въздържаха и изслушването пропадна. ГЕРБ и патриотите го отхвърлиха, БСП и ДПС го подкрепиха. Имаше дисиденти от различните парламентарни групи – един депутат от ГЕРБ беше „за”, а един от БСП – „против”.

След прегласуването процедура по начина на водене поиска Димитър Главчев от ГЕРБ.

"Процедурата ми е по начина на водене. Не трябваше да допускаше гласуване, тъй като по чл. 113 се вкарват точки, а това става само писмено. Освен това по същество, г-жо председател, трябваше да ги попитате колегите от БСП дали знаят името на детето. Аз знам името на детето.

Илиян Василев: Бог да пази децата и невинните, защото тези с властта няма да го сторят

За степента на дехуманизация на властта най-ярко свидетелства реакцията на убитото от ток момче. След откровено тъпото обяснение с мокр...

Дали някой от вас отиде при семейството на детето, за да попитате какво искат. Те искат да бъде установен виновник. Доколкото на мен ми е известно виновни се установяват от компетентните органи. Освен всичко друго, не очаквах от колеги от София, които знаят, че има районни кметове, да викате министър-председателя, а не районния кмет", заяви още Димитър Главчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика