Борисов: И утре мога да обявя кандидат-президента, но ме дразните и затова - септември

1199
Борисов: И утре мога да обявя кандидат-президента, но ме дразните и затова - септември
Снимка: БГНЕС

Без никакво значение за мен е кога ще са изборите за президент. Това, което ме притеснява е, че политическите партии абдикират от тези избори.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти във връзка с президентските избори, предаде Фокус.

„Това, което досега съм чул е, че се търсят все някакви кандидати, които да са общи, да са на много хора. Аз не мога да разбера, ако разсъждаваме тогава, защо изобщо партиите ще издигат кандидати“, каза той и коментира, че или има кандидати от страна на партиите, или няма.

„Какво означава това Граждански съвет да ти номинира кандидат–президент или някаква обща коалиция да избере някакъв човек“, попита премиерът.

По думите му, със сигурност в България има хиляди достойни хора. „Тогава каква е ролята на партията?“, запита Борисов.

Премиерът посочи, че може да обяви и утре кой ще е кандидат-президентът на ГЕРБ. „Просто понеже ме дразните с този въпрос дълго време, казах септември“, заяви Борисов.

Борисов посочи, че не му е много ясно как партиите ще отчетат кой е техният кандидат, след като до този момент заявяват, че ще търсят някой друг да им го издигне.

„Приемам го и като закачка, каквато се разберат в парламента, такава дата да решат“, заяви Бойко Борисов.

Аз имам готов играч, но ако модата е такава - партиите да не участват в президентските избори, може и аз да отговоря на модата, допълни Борисов.

„Неслучайно ги изчаквам, за да видя докъде ще им стигне фантазията за издигането на кандидат-президента“, каза премиерът и обясни, че до този момент основните сили са заявили, че всъщност няма да имат кандидат-президент. Премиерът уточни, че другите партии са заявили, че ще имат кандидат-президентска двойка, но тя няма да е всъщност от тях, а от някой друг.

„Защо партиите не искат да издигат кандидатите? Защо на практика цялата политическа система по този начин се дискредитира? Ако партиите са нещо лошо - да ги закриваме“, посочи Борисов.

Той заяви, че не се води по акъла на други. „Това, което виждам засега като конкуренция - от страна на РБ заявиха, че Гражданският съвет ще им номинира кандидатът, сиреч няма да носи никаква партийна принадлежност, не може да му се търси след това отговорност по никакъв начин от никой. БСП заявиха, че ще търсят коалиция с редица парти и лидерът не иска да поеме отговорност да е той кандидат“, коментира премиерът и посочи, че това е негово право и не го упреква.

От ГЕРБ предлагат изборите да са на 6 ноември, отричат да водят разговори с ДПС за кандидат

От ГЕРБ предлагаме датата на президентските избори да бъде 6 - 13 ноември. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председа...

„Ако това е модата, защо ще харчим партийни субсидии“, добави той.

На въпрос дали ще има конкуренция на президентските избори Борисов посочи, че със сигурност ще има, но сега е много рано.

По думите му причината да изчака с обявяването на кандидатите на ГЕРБ за последните месец-два е, за да може президентът Росен Плевнелиев да изкара мандата си в необходимия комфорт.

„Трябва да има авторитета, както президента Обама. Всички знаем, че няма да е президент след няколко месеца, но дотогава той си изпълнява функциите и то с целия авторитет, който има неговата администрация. Това искам да постигана и аз“, заяви министър-председателят.

По отношение на твърдението на Радан Кънев, че от ГЕРБ преговаря с ДПС, Борисов обясни, че отдавна е спрял да обръща внимание какво казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика