Борисов иска планът за защитена зона "Калиакра" да се гледа в петък

2074
Борисов иска планът за защитена зона "Калиакра" да се гледа в петък
Снимка: БГНЕС

Планът за управление на защитената зона „Калиакра“ от петък трябва да започне да се разглежда. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с всички заинтересовани страни от проекта за интегрирания план на защитените зони в района на Калиакра, предаде агенция "Фокус".

„Моля кметовете да осигурят необходимото. Колегите от БАН сутринта дори не искаха да идват. Ще ви се осигури всичко необходимо да отидете да убедите хората, че идвате да разговаряте, да приемате, да свършите работата си. Заповедта със своето действие действа, за да не се налагат санкции, а Планът за управление, за който става въпрос, от петък почвате да го разглеждате. За рибарите се разбрахме – ще правим нова среща, на която ще каним и рибари, рапанджии, мидари, и без неправителствените организации не правим нищо. Ще видим къде може на морето“, заяви Борисов.

Борисов: За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма

За мен не е безразлично, когато трима кметове се правят, че проблемът с Калиакра го няма. Това каза министър-председателят Бойко Борисо...

Той възложи на министъра на околната среда с работните групи бързо за изпълнят текстовете на законите и това, което са взели като решение.

„На терен да не се получава това да я получават заповедта от София. Отивате в Несебър, Бургас, Созопол или там, където са тези зони една по една, събирате хората, обсъждате, правите, подписваш заповедта. Разчитам на кметовете, че повече такива неща няма да има. Идват, говорят, приказвате си, спорите си, ходите на нивата, виждате я, връщате се, нанасяте я. Да, тежък процес е, но другият е неприемлив, защото той е силов и не носи никакъв резултат“, каза още Бойко Борисов.

Споразумяхме се, че ощетените собственици трябва да се компенсират и ще бъдат компенсирани. Това заяви междувременно на брифинг вицепремиерът Валери Симеонов по темата "Калиакра".

Симеонов посочи, че на община Каварна са изпратени карти с имотите, които попадат в защитената зона. „Нямаме никакво време. До края на септември ще бъдем изчакани да предприемем съответните мерки и да направим съответния списък от мерки, които трябва да бъдат взети за изпълнение на собственото ни решение, за да не се стига до сериозни санкции. В противен случай по 20 000 евро на ден и милион и половина първоначална санкция за държавата“, каза вицепремиерът, цитиран от БГНЕС.

Борисов търси решение за Калиакра на среща в МС

Министър-председателят Бойко Борисов организира на 8 август в 11 ч. среща на всички заинтересовани страни по казуса „Калиакра&ldq...

Той зави, че поради тази причина е издадена в спешен порядък заповедта от МОСВ и се е бързало с тези обществени обсъждания. Занапред ще бъде изготвена по-мащабна информационна кампания. Държавата ще търси компенсаторни мерки за обезщетяване на хората, допълни Валери Симеонов.

От своя страна екоминистърът Нено Димов обобщи, че на проведената среща за Калиакра са били представени всички гледни точки и всички страни защитават легитимни обществени интереси. „Работещо решение трябва да се търсим само, когато има баланс, той трябва да бъде между интересите на околната среда,опазването й, местното развитие, от друга страна, собствениците на земи. Този баланс не се намира лесно, но всички страни сме дълбоко убедени, че трябва да намерим този баланс като гарантирам, че българският данъкоплатец няма да бъде и натоварен с излишни санкции и глоби“, посочи Димов.

„Излизаме от презумпцията, че вече има съдебно решение и трябва да работим в рамките на изпълнение на него. Към междуведомствената работна група ще бъдат направени няколко подгрупи, които да се занимаят конкретно с казусите-рибари, земеделие, строителство. Там ще има представители на всички заинтересовани страни“, посочи Нено Димов. Той бе категоричен, че когато има единно решение ще го защити в Брюксел. Но докато няма единно решение ще счита, че планът за управление не е приет, защото той не може да дебалансира, в която и да е посока.

Не сме обсъждали процедура за намаляване или увеличаване на зона Натура. Планът за управление се работи до момента две години и половина, а не че от сега нататък ще се работи толкова. Ще подготвим заповед, която да е координирана и с кметовете, а след това и с Брюксел и тогава ще отменя сегашната заповед, за да минем напред. В момента заповедта не е проблемът, а планът за управление. Тази събота и неделя ще бъде в Каварна, за да обсъдим плана за управление. Не поставяме срок за изготвяне на плана за управление към момента“, каза още министърът на околната среда и водите.

Борисов: Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии

Не е честно да събираме пари, за да плащаме за стари бакии. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов при посещени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com