Борисов: Кирил Петков е парафирал схемите с Gemcorp, но Асен Василев е договарял всичко

2418
Борисов: Кирил Петков е парафирал схемите с Gemcorp, но Асен Василев е договарял всичко
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отправи нови обвинения към съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев заради меморандума с Gemcorp. Той заяви, че това било "корупционна схема" и добави още, че заради проекта с батериите били спазарени въглищните ни централи.

В същото време временната ресорна комисия в парламента извади стряскащ доклад за меморандума за 1 милиард долара с Gemcorp и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката.

Плашещи разкрития за Gemcorp: Петков бързал да подпише меморандума, разкриващ цялата ни енергетика

Плашещи разкрития съдържа докладът на временната комисия в парламента, която трябваше да разгледа всички факти около подписания от прав...

"Това, което излиза от доклада за Gemcorp, показва, че толкова светкавично са искали да заграбят енергетиката на България, че са искали паспортите на ръководителите на "Булгаргаз", на възлови лица. Ако е вярно това, което чета в доклада, те са взимали паспортите, данните – защо? Явно за да ги манипулират след това", заяви Борисов на пресконференция в четвъртък.

Става въпрос за искания от Gemcorp до "Булгаргаз" за предоставяне на информация за компанията. Кореспонденцията е водена по повод идеите за партньорство в доставките на втечнен природен газ. По този повод от Gemcorp искали "Булгаргаз" да предостави серия от документи за актуалното състояние на компанията, банкова референция, както и копия на паспортите на всички директори. Поискани са и паспортите на всички акционери с над 20% собственост в компанията. Дружеството е отказало да предостави копия на паспортите на директорите с аргумент опазване на лични данни.

"Въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите – това го има официално в отговора (на Министерство на енергетиката към Теменужка Петкова от ноември 2022 г. - бел. ред.), това е и нашето подозрение. Това са корупционни схеми с Gemcorp. Кирил Петков ги е парафирал, реално Асен Василев е договарял всичко, което се е случило", твърди Борисов.

"Докато Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, защото финансите явно са му били хоби, освен че са внедрили Gemcorp навсякъде, са нанесли щети, които няма как да бъдат компенсирани освен с отваряне на Плана за възстановяване. Щетите от гръцката финансова криза бяха около 4% от БВП, щетите от ковид бяха 4% от БВП, щетите от Кирил и Асен само за Маришките централи са 4% от БВП. Шестте им месеца на управление могат да се сравнят с години ковид криза", смята лидерът на ГЕРБ.

Александър Николов по казуса Gemcorp: Търси се под вола теле за политически дивиденти

Бившият енергиен министър Александър Николов коментира пред bTV сагата Gemcorp, като заяви, че се търси под вола теле за политически ди...

"Асен Василев всъщност е бил премиерът. Затова искат да се скрият сега зад академик Денков. На шестия месец не могат да излязат Кирил и Асен Василев с физиономиите си и да кажат: „Поемаме отговорността“", добави още Борисов.

Припомняме, че през ноември ГЕРБ обвиниха правителството на Кирил Петков, че е дало на концесия цялата ни енергетика "на една офшорка", като подадоха сигнал до ДАНС, МВР и ЕК. От ПП заявиха, че меморандумът за партньорство в енергетиката с Gemcorp е бил прекратен. Същото заяви и изпълнителният директор на Gemcorp Атанас Бостанджиев - че меморандумът не е в сила от 23 юли 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика