Борисов: Надявам се на обективен доклад, ще изпълним всички препоръки

533
Борисов: Надявам се на обективен доклад, ще изпълним всички препоръки
Снимка: БГНЕС

Надявам се на обективен доклад. Всичко което ни препоръча, ще се постараем да го изпълним. Огромни усилия се полагат – от парламента, от правителството, от всеки един от нас, за да приключим с тази съдебна реформа.

Това заяви от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос от народния представител от РБ Радан Кънев относно политиката на правителството за изпълнение на препоръките на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка, цялостния Независим анализ на дейността на Прокуратурата и продължаване на съдебната реформа, предаде Фокус.

„Експертите, за които говорите, днес приключват и си заминават”, посочи Борисов. „Отложиха с две седмици, тъй като в последния момент искаха да дойде още един прокурор, на практика те са двама от Великобритания, един от Холандия, един от Германия и един от Испания. Вече цяла седмица са тук и провеждат срещи по заданието си такова, каквото е от ЕК”, допълни той.

Депутатите пуснаха съдебния закон на първо четене, очакват се промени

След над тричасови дебати Народното събрание прие на първо четене промените Закона за съдебната власт, изготвени от екипа на ресорния м...

Премиерът обясни, че практиката на ЕК е да не съобщава резултатите от доклада, но страната ни ще настоява те да бъдат публично оповестени, за да може обществото да се запознае с тях.

„Аз съм я поискал тази комисия, именно по сътрудничеството с ЕК. Нашите цели за догодина – май, юни да бъдем доста напред в мерките и парламента в това отношение също полага големи грижи и внимание. Със Закона за съдебната власт, с Атникорупционния закон, надявам се другата седмица да минем на съвет закона, който касае терористичните актове”, обясни премиерът.

„Както виждате, ние не само не отричаме положителната Ви роля за осъществяване на тази проверка, но и по принцип признаваме всичко добро, което се случва и го подкрепяме”, заяви Радан Кънев. Той пожела премиерът да уточни защо е имало различни обяснения на причината за закъснението на Независимият анализ на Прокуратурата от министъра на правосъдието Екатерина Захариева и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Не виждам защо трябва да се вглеждаме с 10 дена разлика в провеждането на този мониторинг. Защо трябва толкова тежки обвинения да си хвърляме кой лъже и кой не лъже”, отговори премиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика