Борисов: Очаквам в понеделник ЕК да каже, че газовият хъб може да приема газ

3020
Борисов: Очаквам в понеделник ЕК да каже, че газовият хъб може да приема газ
Снимка: БГНЕС

Това, което ни се предлага в момента от основните ни политически опоненти, е липсата на кандидатури от самите партии. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на деветия летен университет на младежката структура на ПП ГЕРБ, който се провежда край Варна.

„Смятайте колко трябва да е изпаднала една партия, за да търси работлив, честен човек извън нейните редици. Да няма един в една партия, който да излезе и да каже ето това е нашето лице, а да се скриват зад инициативни комитети. Кой стои зад него, кой носи политическата отговорност. Това е много удобно да се направи, за да може след това да се каже, че ние не сме загубили изборите, ние бяхме инициативен комитет, подкрепяме някого. На практика всеки може да извади един генерал, адмирал, пилот от гражданската авиация, за мен да караш от това сам един самолет и да возиш в друг двеста пътници е много по-отговорно, да вземеш пилот от гражданската авиация. Той поне е доказал, че се грижи за пътниците, да ги достави живи и здрави. Военният пилот кара един самолет и ако види, че не може да го кара – катапултира. Имаме такива случаи, машината се разбива, държавата плаща. Ето това имаме срещу нас като основен опонент. Въобще не коментирам личните качества“, каза още Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той подчерта, че кандидат-президентската двойка на ГЕРБ ще бъде излъчена от хора, които са започнали, развивали са се и имат успешна кариера в рамките на политическата партия.

Полицията в Благоевград разпита Методи Бачев за обидата към премиера

Полицията в Благоевград задържа за часове шефа на строителната компания "Агромах" Методи Бачев. Той е привикан за разпит по повод напра...

Борисов допълни, че ако партията му загуби изборите, ще мине в опозиция. Ако загубим тези избори, трябва да попитаме хората наново кой искат да ги управлява. И това трябва да стане незабавно, каза той.

За Турция и мигрантите

По отношение на неуспешния опит за преврат в Турция, Борисов посъветва тези, които се интересуват, да се запознаят с по-конкретно с идеите на Фетуллах Гюлен, защото според турския проповедник под рамките над Османската империя е по-спокойно отколкото в рамките на ЕС.

„Ердоган заяви, че съм му брат, но бях длъжен да му кажа, че не само в България, но и в Европа много от случващото се в Турция не ни харесва. Въпреки това решихме да намерим решение за бежанците, които минават границата ни. Ако Анкара пусне всички мигранти към нас къде ще ги сложим?“, попита премиерът.

Бойко Борисов: Тези, които ме наричат пощенски гълъб, са идиоти (ВИДЕО)

Не, не се припознавам в ролята на пощенски гълъб. Това само някой идиот може да го каже. Джо Байдън (бел. ред. – американският ви...

Според Борисов няма как с война да се постигне мир. „България между 60 и 80 млн. мисля, че на година, ни струва поддръжката на контингент в Афганистан, ами като не е успешeн нашият износ на революция или на демокрация, защо продължаваме да го правим. Ние продължаваме всяка година да държим българи там, да им рискуваме живота и да плащаме пари и в същото време оттам бягат по 50-60 души на нощ задържаме афганистанци. Значи нещо в дипломацията е сбъркано”, коментира премиерът.

Във връзка със споразумението с Турция Борисов заяви: „Понеже участвах в неговото подписване, тогава всички знаеха, че това, което се приема, дори е неизпълнимо. Но толкова беше критична ситуация тогава в Европа, ако си спомняте тогава на гръцко-македонската граница хървати с унгарци, пред военни конфликти бяхме тука на Балканите, че го подписахме, за да може да се задържат тези над 3 млн. в Турция.”

Енергетика

„Аз очаквам в понеделник представител на Европейската комисия да каже официално, че Газов хъб „Балкан” може да приеме газ. Нека руските колеги това да го имат на своето внимание. Днес имаме едни приятели, утре други. Политиката и международните отношения са такива, че бързо се менят понякога. Те да знаят, че ние сме извървели най-правилния път", каза Борисов.

Пред нас да застане Европа и да каже: Може да работите, да ги уведомите, да преговаряте и ако имате интерес, да действате. Не, сепаративно да се крием като предишните - да лъжат в Европа, че не са подписвали договора, а всъщност той е в чекмеджетата и знаят, че са го подписали. Сиреч, само при тези условия и това ни беше разговорът и с президента Путин. Каза: да, правилна ти е тактиката. Това е начин, за да се случи нещо, иначе може да си обещаваме всичко, но то не се случва, добави Борисов.

По темата за АЕЦ „Белене” той отбеляза, че ще събира и партията, и правителството, „ще отида в парламента да поговоря с колегите. Горе-долу знам патриотите какво мислят, вече говорих с Валери Симеонов, те са съгласни също, поне той така ми каза - незабавно да се плаща, за да можем тогава да кажем “Наши са. Платили сме ги. Какво да правим сега. Като имайте предвид, че няма вариант “неплащане”. Дори да продължим по някакъв начин да спорим, накрая ще платим към 100 млн. на година лихви. Затова и руската страна, както виждате не бърза, подчерта още Борисов.

"Излиза, че тези пари са ги сложили на 9% лихва в българска банка. Толкова им е изгодно. Видяхте, че и тази риторика на колегите от опозицията умря, защото представяте ли си да отидеш на конгреса в Москва, лидерите да са там и да не дойдат да се снимат с теб. Ей, това им е силата там. Там бяха Корнелия Нинова и Първанов. Аз не видях снимка", каза още Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика