Борисов: Отидох в Русия да видя какво е трасирал Радев - нищо

7070
Борисов: Отидох в Русия да видя какво е трасирал Радев - нищо
Снимка: БГНЕС

Това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние. Аз отидох да видя какво е трасирано, а то не беше трасирано нищо. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол днес (8 юни).

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев за визитата си в Москва преди седмица. Част от репликите на Кутев при задаването на въпроса обаче провокираха гневна реакция от страна на Борисов.

Румен Радев: За разлика от други, аз нямам началници нито в България, нито в чужбина

„За разлика от други, аз нямам началници нито в България, нито в чужбина. Разбира се, имам само един началник и това е българския...

"Срещата с мен бе три часа. Толкова да не съм бил със заклет преводач и толкова да не съм разбрал какво казваше", каза Борисов. Той обяви, че е говорено за допълнително количество газ, което да влезе в България.

"По начина, по който ми зададохте въпроса - това, което трасира президентът Радев, това постигнахме и ние. А то не беше трасирано нищо. Благодаря", беше отговорът на министър-председателя на въпроса какво се промени от 2012 до 2018 г. в отношението му към новия газопровод и какво си е говорил с Путин за газа.

Антон Кутев репликира, че реакцията на Борисов е предизвикана от това, че "президентът Радев има по-висок рейтинг и Вие не можете да свикнете с това".

Левият депутат коментира, че разминаването между посланията на българското правителство и на Кремъл след срещата Борисов-Путин говори за липса на разбиране между двете страни. Той цитира част от изявлението на руската администрация на руски език, което според него е предадено неточно на български, и призова Борисов "да си промени екипа, защото сам няма да може да се справи" с комуникацията с Путин.

"ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, а Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента. Но това не значи нищо", каза в отговор Борисов.

Борисовата реалност: Накарах се много на МВР, "отломки" протестират срещу "Белене"

Накарах се много на МВР, казаха, че са положили много усилия. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод убийството на ...

Той отхвърли намека на Кутев за лиспа на разбирателство с руския президент.

"Вместо да дебатираме как да се справим с по-големия проблем, разговаряме за това как беше спрян Южен поток, за корупционните практики, и т.н. Това не ни помага. Най-добронамерено се обадих на Румен Овчаров: ние имаме договор за доставка на газ от Русия до 2030 г. Сега се договаряме за допълнително количество - трябва да видим как да го прекараме до Сърбия, Македония, Гърция в съответствие с Третия енергиен пакет. Това е проблемът на ЕК с Русия. Затова буксува и Северен поток", каза Борисов.

Той анонсира, че на 13 юни предстои нова среща с министрите на енергетиката от страните, които получават руски газ, за да се договори как част от горивото да се търгува на територията на България, а другата част да се търгува чрез директни договори със Сърбия и Унгария.

"Това е огромен проблем, който трябва да решаваме. Г-н Стойнев знае как се работи с Брюксел, като се отиде с договори", каза Бойко Борисов, препращайки към бившия енергиен министър на БСП Драгомир Стойнев.

"От едната страна, нашите партньори ми пишат, че съм васал на Путин, вие ми казвате, че не се разбирам с него - на кого да повярвам. Като дойде Путин в България тази година, ще го помоля да седне с вас и да ви обясни на руски език какво има предвид"", завърши Борисов, след което напусна пленарната зала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика