Борисов разпоредил само 16 проверки за корупция през 2015 г.

703
Борисов разпоредил само 16 проверки за корупция през 2015 г.
Снимка: БГНЕС

За 2015 г. Главният инспекторат към Министерския съвет е проверил едва 16 сигнала за корупция по заповед на премиера Бойко Борисов. Това обяви самият той по време на днешният редовен парламентарен контрол.

Премиерът отговори на въпрос на независимия депутат Явор Хайтов.

РБ внася промени в НК за по-лесно отстраняване на корумпирани кметове

Пропуски в Наказателния кодекс позволяват на корумпирани кметове и членове на изпълнителната власт да остават на постовете си. Следваща...

Борисов уточни, че в инспектората са постъпили общо 105 сигнала, 78 от тях са препратени по компетентност на институции, имащи отношение по тях.

"По 18 от сигналите липсвала информация за лицата, срещу които са подадени, както и данни за извършените нарушения, поради което по тях не са извършвани проверки", посочи Борисов.

Той уточни, че по 12 от сигналите се съдържа информация за действия или бездействия на служителите, заемащи експертни длъжности, а в 4 са изнесени данни за корупция на органи на изпълнителната власт и на държавни служители на ръководни длъжности.

"Има сигнали за допуснати нарушения в Министерство на здравеопазването в болниците за рехабилитации, (бел. ред. - Actualno.com представи цяла поредица от материали за „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД (СБР-НК), а вчера стана ясно, че един от членовете на борда на директорите е взел два пъти по-голяма заплата през март от самия Борисов) сигнал за нарушения при продажба на златни и сребърни монети на МС и др. Главният инспекторат извършва планови и извънпланови проверки. Направени са 16 планове, 9 извънпланови, уточни още той. 

Андреев: Подкрепяме закона на Кунева, корупцията е заплаха за сигурността

Националната сигурност вече е заплашена от корупцията. Няма нещо в България, което не може да бъде корумпирано, затова законопроектът з...

"Създаването и въвеждането на ефективни механизми за административен контрол върху дейността на администрацията е една от основните цели за процеса на модернизирането ѝ", добави Борисов.

Хайтов взе думата след отговора на премиера и каза, че този орган е много малко натоварен. "Ще следя работата на тази административна единица. С лека ръка прехвърляме топката в полето на прокуратурата, а тези административни структури имат възможност за санкции", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика