Борисов се обяви в подкрепа на санкции срещу Русия заради Сирия (Видео)

2882
Борисов се обяви в подкрепа на санкции срещу Русия заради Сирия (Видео)
Снимка: БГНЕС

Недопустимо е това, което се случва в Алепо. Човешкият живот е по-важен от всичко. Заради руските атаки в Сирия сега съм „за” санкциите срещу Москва. Това заяви премиерът Бойко Борисов при пристигането си в Брюксел за заседанието на Европейския съвет.

Според министър-председателя „няма оправдание за бомбардировките на болници, училища и жилищни сгради” в страната. „Къде да се върнат всички тези хора (бел.ред. - бежанците от Сирия), когато всичко е срутено?”, риторично запита Борисов.

Меркел: Санкциите срещу Русия заради Сирия продължават да бъдат опция

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че санкциите срещу Русия заради действията ѝ в Сирия трябва да останат като опция,...

Той подчерта, че санкциите срещу Русия вредят на бизнеса и икономиката, но действията на Москва в Сирия пък противоречали на ценностите, които ЕС изповядва.

„Изказвал съм се и срещу САЩ, Франция, Англия, когато са умирали хора вследствие от бомбардировки. Ако санкциите са достатъчно силни, за да върнат всички на масата на преговорите, съм абсолютно "за". Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите и ние ще ги защитим докрай”, допълни Борисов.

Относно търговското споразумение CETA между ЕС и Канада премиерът обясни, че „нашите бизнесмени трябва да се редят с часове за визи“. Затова той иска гаранции от канадския премиер Джъстин Трюдо, че до декември 2017 година всеки български гражданин ще пътува без виза до Канада – иначе няма да подпише CETA.

На въпрос на журналист от BBC за българската позиция по въпроса за Brexit, Борисов заяви, че на вечерята на евролидерите в четвъртък вечер ще каже на британския си колега Тереза Мей: „Добре дошли сте отново в ЕС, ще ви приемем с отворени обятия”.

САЩ обмисля още санкции срещу Русия заради Сирия, ЕС засега мълчи

Държавният секретар на САЩ Джон Кери не изключи въвеждането на нови санкции на Русия в отговор на ситуацията в Сирия. "Ние разглеждаме...

ВИЖТЕ ПЪЛНОТО ИЗКАЗВАНЕ НА БОРИСОВ (ВИДЕО)

По отношение на случващо се на българската политическа сцена Борисов заяви, че според него позицията на ДПС (които избраха да подкрепят Пламен Орешарски на президентските избори) е "много честна". А във връзка с подкрепата, която Цецка Цачева получи от партията на Лютви Местан ДОСТ, премиерът беше лаконичен: "Не съм чул какво е казал г-н Местан. Какво ще прецени да подкрепи е негова работа - нито сме му искали подкрепата, нито я отказваме."

На въпрос за задържаните седем турски граждани, които бяха върнати в съседката ни, Борисов заяви, че бежанските ни лагери са препълнени. "Там, където речем дори палатки да направим, веднага протест. На кой да угодим сега - на тези, които казват, че всичко което влиза нелегално, трябва веднага да си отиде от другата страна на оградата или трябва веднага да кажем ние "Добре дошли"", допълни той.

Министър-председателят призова "да престанат да се правят внушения от хора, които не ги разбират тези работи". По-голям демократ от мен няма, добави той, като визира, че било много сложно "от едната страна да имаш Крим, от другата Анкара - хора с много големи амбиции, които много лично приемат всичко. В Гърция бежанците са над 60-70 000 - ако толкова влязат в България, с камиони, с влакове, сигурно ще ме питате защо сме ги допуснали."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика