БСП и ДПС скочиха срещу референдума

10424
БСП и ДПС скочиха срещу референдума
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова обвини президента в нарушаване на действащото законодателство за референдумите.

"Плевнелиев внесе искането си със същите три въпроса, които бяха отхвърлени от Народното събрание на 17 юни миналата година", обяви тя от парламентарната трибуна. Малко по-късно в кулоарите тя показа стенограма от въпросното заседание.

АБВ иска редакция на въпроса на референдума за мажоритарния вот

АБВ подкрепя идеята за референдум, но е необходимо прецизиране на въпроса за мажоритарния избор на депутати. Това коментира депутатът о...

Манолова припомни, че според действащия закон в течение на една година от отхвърлянето на тези въпроси от Народното събрание президентът няма право да ги внася отново. Затова го призова да изтегли сегашното си предложение и да го внесе на 18 юни, защото в момента нарушава закона и имитира "законодателстване".

"Ако президентът нарушава законите, какво остава да другите граждани?", попита риторично Манолова. На трибунка от името на БСП тя определи действията на Плевнелиев като "законодателно абракадабра".

Тя заяви, че БСП е склонна да подкрепят искането за референдум поне по два от въпросите, но за да стане това по искане на Плеевнелиев, той трябва да спази закона.

Манолова обяви още, че "правилата не могат да се променят по време на мача, не може след първото полувреме играчите да станат от 10 - 15", заяви още депутатът от БСП и така намекна, че няма да се съгласят той да се проведе заедно с местните избори.

Писани и нескрити мотиви пък видя лидерът на ДПС Лютви Местан в предложения от Плевнелиев референдум. Сред неписаните, които той нарече "мракобеснически напъни", Местан посочи желанието на всички, които ще подкрепят провеждането на референдума да ограничи парламентарното представителство на ДПС. Той заяви, че те ще "останат излъгани и времето ще докаже това, защото гласоподавателите на партията му са "нараствали в пъти" през годините. И предрече на тези опити бъдещето на "попарени надежди и криви сметки". Местан даде оценка на снощното обръщение на президента към нацията, като посочи, че той дори не пита хората "да" или "не", а иска да получи отговор "да", както прозвучало от думите му.

ЦИК има готовност за избори и референдум 2 в 1

ЦИК има готовност за провеждането на избори и референдум 2 в 1. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Ней...

Лидерът на ДПС мотивира отказа на партията си да подкрепи и промените в законпроектите за провеждането на референдуми с факти как с всенародно допитване са били налагани тоталитарни режими и конституции. И припомни, че комунистическата конституция на България е утвърдена с почти 100% подкрепа, така по този критерий би трябвало да е най-демократичната.

Местан на два пъти припомни и даването на въздушно пространство на американските сили по време на войната в Косово през 1998 г., когато именно обръщението на тогавашния председател на ДПС Ахмед Доган преобърна гласуването в пленарната зала. Местан е убеден, че ако този въпрос е бил подложен на референдум, България никога нямаше да получи покана за членство в НАТО и нямаше да влезе в ЕС.

Той подчерта, че има трудни решения, за които политическите сили трябва да поемат отговорността си, а не да се крият зад референдуми, както тогава е постъпило правителството на ОДС и Иван Костов. "Партиите трябва да поемат отговорност за решенията и, ако се грешни, ще загубят изборите. Ако са престъпление, има съд, но ако такива решения е взел народът, той не може да бъде наказван", заяви Местан, призовавайки по трите въпроса на президента да не се провежда референдум. Защото, ако тогава се е провел референдум за членството ни в НАТО, това никога нямало да се случи.

В отговор на реплика той каза, че ако облекчените правила за провеждането на народното допитване бъдат въведени, колегите му от ГЕРБ и РБ трябва да поемат и отговорността, че утре Волен Сидеров ще поиска референдум и за НАТО. "Предупреждавам ви!", завърши лидерът на ДПС.

Малко преди това Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че управляващите твърдо застават зад провеждането на референдум за задължителното, мажоритарното и електронното гласуване, залегнали в трите въпроса, предложени от президента.

Президентът внесе в НС предложение за референдум заедно с изборите на 25 октомври

Президентът Росен Плевнелиев внесе в 43-то Народно събрание предложение за произвеждане на национален референдум по основни принципи, с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика