БСП отново се вторачи в големите търговски вериги

24031
БСП отново се вторачи в големите търговски вериги
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството предвижда серия от мерки за затягане на контрола над големите търговски вериги в полза на потребителите.

Голяма част от чуждите хипермаркети не плащат данък печалба на държавата, заяви по ТВ7 Румен Гечев, зам.-председател на комисията по икономическа политика и туризъм в парламента и депутат от Коалиция за България. Затова са предвидени и засилени проверки по веригите.

Чуждите инвеститори са добре дошли у нас, стига да внасят пари в държавната хазна, подчерта Гечев. От друга страна българските доставчици често се третират неблагоприятно от чуждестранните търговски вериги. Според Румен Гечев няма как да бъдат гарантирани квоти за българските производители, но могат да се разкрият български щандове например, като така потребителят ще има избор между чуждо и родно производство.

Предвиждат се и мерки, които да гарантират еднаквото отношение на търговците към българските и към чуждите доставчици.

В края на миналата година депутатът от Благоевградския регион Спас Панчев заговори за мярка, с която да се спре работата на хипермаркетите и големите търговски вериги през почивните дни. Според Панчев така щяло да се даде шанс на малкия и среден бизнес. Идеята набързо беше забравена след яростната обществена критика.

И още закони

Непосредствено след края на празниците предстои и активна работа по законите за банковото дело и финансовите институции, каза още Гечев. Промените предвиждат облекчение за физическите и юридическите лица при рефинансиране на заемите им и преместването им от една банка в друга. Работи се в посока на понижаване на лихвите, като една от идеите включва въвеждането на всеобщ пазарен индекс, спрямо който ще се фиксират лихвите по кредитите на всички банки. На банките ще бъде дадена възможността да изберат спрямо кой международен индекс да образуват лихвите си.

Румен Гечев коментира и данъчната политика на кабинета, като заяви, че промяна в данъците тази година няма как да се случи. На този етап остава предложението хората със заплата до 340 лв. да получат обратно данъка върху доходите си, а останалите да плащат 10%. Управляващите могат да се опитат да убедят парламента в рационалността на прогресивното подоходно облагане, но въвеждането му няма да стане тази година, категоричен е Румен Гечев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика