БСП пак пробва да изключи Кадиев

11675
БСП пак пробва да изключи Кадиев
Снимка: БГНЕС

БСП ще опита отново да изключи депутата Георги Кадиев. За това съобщи самият той на своята Фейсбук страница.

Недоволството срещу него този път е заради законопроект, който връща служебно родните имена на починали български турци.

Кр. Янков за Кадиев: Неговият силен индивидуализъм не е полезен никому

Добре би било депутатът от БСП Георги Кадиев да си е взел поука от това какво значи да внасяш законопроекти, без да се допитваш до парл...

Законопроектът се отнася до пострадали от т.нар. Възродителен процес, които не са успели да върнат имената си приживе. Ако до 79 години сте бил Осман, на 80 г. се ви прекръстили Орлин, а на 81 г. сте починал, 30 години на надгробната ви плоча не стои родното ви име, обясни Кадиев, цитиран от OFFNews. И сега наследниците имат възможност да променят името на починалия си роднина, но това е свързано с ред бюрократични процедури. Идеята на Кадиев е това да стане по служебен път за всички случаи.

От парламентарната група на БСП обаче не подкрепят предложението, като основният довод против е, че няма как да бъдат попитани всички наследници дали са съгласни с подобна намеса на държавата. Вероятно тези, които са против, ще са 1%, те могат да подадат документи да бъде запазено името на роднината им така, както е сега, отговаря Кадиев.

След като сме отчели Възродителния процес като грешка, трябва да спасим достойнството на тези хора, мотивира се той. И е категоричен, че проблемът не трябва да се плъзга в посока "псевдопатриотизъм и антидепесарство". Борбата с ДПС не минава през човешките права на българските мюсюлмани, тя е с модела "Кой", корупцията и т.н., а не с правото на човек да смени името на надгробната плоча на дядо си, каза още Кадиев. 

Той отказа да коментира дали ще бъде изключен от парламентарната група и подчерта, че не е присъствал на заседанието, когато е обсъждан този негов законопроект. 

Найденов: Гласуването за Кадиев е срамен епизод в летописа на БСП

Днешното безпрецедентно гласуване премина психологическата граница, която отличаваше БСП като партия, която не прилага „изключван...

Във Фейсбук обаче по-рано той написа:

"Чувам, че пак ще ме изключват. Взе да омръзва вече... 
България упорито се пуска по наклона на ретрограден национализъм и носталгия по поведение тип "възродителен процес". Този път води до диктатурата като необходимото зло. Този път е не просто отвратителен, а опасен.
Аз нямам намерение да го вървя. Напротив, имам намерение да се съпротивлявам във всеки един миг и с всяко едно действие.
И дали ще ми изключат за тези действия, няма никакво значение". 

На 10 юни парламентарната група на БСП не успя да изключи Георги Кадиев, тъй като при тласуването не достигнаха два гласа. Поводът бе внесеният от депутата законопроект за промяна в Изборния кодекс, която да разреши предизборната агитация на чужд език, при положение, че бъде осигурен „едновременен и точен превод на български език".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика