След драматично гласуване Кадиев все пак не беше изключен от БСП

6130
След драматично гласуване Кадиев все пак не беше изключен от БСП
Снимка: БГНЕС

Депутатът Георги Канидев не беше изключен от парламентарната група на БСП-Лява България след драматично заседание на червените депутати.

Според техния правилник, за да бъде изгонен, трябва да гласуват две трети от народните представители. Във вота са участвали 38 души, един е отсъствал. 24 са били за изключването на Кадиев, а 14 са се обявили против.

Бриго Аспарухов: "Позитано" да каже кой е вземал пари от КТБ всеки месец

Новината за подкупа към Михаил Миков не я произведох аз, а Сергей Станишев. И на мен ми е чудно как може такова нещо да не направи впеч...

Гласуването се проведе по искане на Кадиев още от миналата седмица.

Председателят на комисията по преброяването на тайния вот, в който участва и самият Кадиев - Красимир Янков, обяви резултатите и обясни, че позицията на депутатите е ясна и оттук нататък всички решения отново са в ръцете на Кадиев - и за това дали ще оттегли законопроекта си за отмяна на забраната за агитация на майчин език по избори, който се превърна в ябълката на раздора между него и колегите му в парламента, и за това дали ще напусне групата на социалистите в Народното събрание.

Веднага след обявяването на резултатите Кадиев заяви в кулоарите на парламента, че няма да напусне парламентарната група като жест към хората, които са го подкрепили, а за оттеглянето на законопроекта ще си помисли.

Той допълни, че днес е бил подкрепен не той, а демократичният път на БСП, по който ще върви оттук нататък. Той нарече случката "стрес тест за БСП как ще продължи занапред" и призна, че през цялото време е бил под голямо напрежение и обеща оттук нататък да консултира действията си с цялата група, предаде БЛИЦ.

БСП иска актуализация на бюджета

БСП поиска актуализация на държавния бюджет и увеличаване на 14 социални плащания, които бяха замразени. Лидерът на БСП Михаил Миков об...

Но бе категоричен, че ще настоява да има еднакъв аршин за всички, които извършват подобни действия, и посочи за пример Михаил Миков, който без знанието на парламентарната група през миналия мандат е внесъл предложението Ралица Агайн да оглави Комисията за финансов надзор.

Кадиев благодари на колегите си, които са подкрепили правото му да бъде различен, макар че самите те са били против законопроекта му. И допълни, че днешното гласуване не е било другарски съд, а тест на БСП за самата себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика