БСП търси яснота и логика, ГЕРБ: Парламентарната република е под въпрос (ВИДЕО)

1954
БСП търси яснота и логика, ГЕРБ: Парламентарната република е под въпрос (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Представители на ГЕРБ и БСП се срещат в зала "Запад" на Народното събрание. Срещата идва след като преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ не постигнаха съгласие за мнозинство. Начална точка на разговорите с другите партии в 49-ото Народно събрание ще бъде програмата, с която ГЕРБ са се явявали на последните два избора. Освен с БСП, предтоят срещи с ИТН и "Възраждане". ОЩЕ: ГЕРБ търси споделена отговорност, за ДПС вторият мандат е обречен (ВИДЕО)

"Предстоят много предизвикателства пред държавата ни, много сериозна отговорност носят всички, най-вече ние да съумеем да предложми както управленска програма, която да бъде подкрепена от максимално широк брой народни представители. Ще се наложи да се върнем във времената на консервативна фискална политика, ще се наложат непопулярни мерки и решения, които ще потвърждават евроатлантическия път на България", каза Десислава Атанасова в началото на срещата. Тя уточни, че БСП са управлявали с всички формации, с които ГЕРБ е започнала разговори. "Предлагам в кооперативен тон да започнем да коментираме някои от най-съществените теми, които са платформа за споделяне на отговорност за което и да е управление не само в рамките на първия мандат, но и за всеки следващ", каза още Атанасова. 

От БСП в лицето на Кристиан Вигенин обявиха, че диалог трябва да се води и това е политика на партията от няколко парламента досега. "Като че ли структурирането на целия процес не се прави по най-добрия начин", отчете Вигенин. ОЩЕ: Нинова: ГЕРБ носят отговорност за хаоса, да спрат да увъртат държавата (ВИДЕО)

От БСП поискаха яснота за срока на правителството, което ГЕРБ искат да бъде създадено, както и какъв формат точно обмислят да предложат.  "Как ГЕРБ си представя формата на това правителство. В рамките на едно изявление бяха очертани три възможни, противоречащи си формата на едно такова правителство - на малцинството, коалиция и съответно правителство от личности", попита Вигенин. 

Той заяви, че трябва да има повече яснота какви са очакванията и отговорностите на първата политическа сила, която е натоварена да организира този процес. "Ние смятаме, че преди да влезем в детайлите на това какви са нашите партийни и политически приоритети, преди да започнем да сравняваме нашите програми, да определим две - три неща, които да дадат посока на този процес", каза още Вигенин. Според него трябва да се видят големите национални приоритети, по които може да се намери съгласие.

За БСП приоритети са социалната и демографската политика, здравеопазването, образованието, съдебната реформа и членството в Шенген. Стана ясно още, че за БСП дефицита трябва да е в рамките на 4.5%, но не приемат такъв от 3%. 

От своя страна Томислав Дончев отговори, че е прав Кристиан Вигенин да търси повече логика, но нормалната политическа логика е изчезнала последните две години. "Без да драматизирам - парламентарната република е поставена под въпрос. Парламентът се събира за къси сесии, както беше преди години", обясни той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика