Бюджетната комисия прие актуализацията на бюджета на Здравната каса

21978
Бюджетната комисия прие актуализацията на бюджета на Здравната каса
Снимка: БГНЕС

Комисията по бюджет и финанси подкрепи на второ четене актуализацията на бюджета на Здравната каса с 225 млн. лева, предаде БГНЕС.

При условия на "падащ кворум" с участието на 7 народни представители, сред които нито един от ГЕРБ и "Атака", двама от ДПС и петима от "Коалиция за България", бюджетната комисия единодушно прие поправките в закона за бюджета на НЗОК.

Допълнителните 225 млн. лева пък ще дойдат чрез вътрешни трансфери в бюджета, тоест съкращения в бюджетите на други ведомства, което се случва по предложение на депутатите от левицата чрез поправки в заключителните разпоредби на Закона за Държавния бюджет.

Заключителните разпоредби на Закона за Държавния бюджет са и единствените, които претърпяха поправки по време на заседанието на комисията. Всички останали предложения, които бяха заложени в предложението на правителството за актуализацията не минаха през бюджетна комисия, след като бяха подкрепени единствено от двамата представители на ДПС, а депутатите от "Коалиция за България" гласуваха "въздържал се".

По време на днешното заседание по предложение на финансовия министър бяха отпуснати и допълнителни 50 млн. лева на Фонда за бедствия и аварии към Министерски съвет. Предложението бе подкрепено единодушно от бюджетната комисия, а средствата също ще дойдат без промяна на макрорамката и чрез преразпределение на средства.

Междувременно в комисията не бяха приети предложенията на председателя ѝ Йордан Цонев относно цялостната актуализация на държавния бюджет. Още в сутрешния блок на Нова телевизия Цонев предложи отваряне на кредитните досиета в КТБ, както и изплащане на влоговете до 100 хил. евро в срок до 60 дни, ако банката се постави под особен надзор, но лицензът й не бъде отнет. Това означава плащане до 20 август. Цонев предложи и до 20 дни след отнемане на лиценз на банка да се изплащат гарантираните от държавата влогове - до 100 хил. евро.

Най-революционното в предложението на Цонев беше, че за вложителите, които имат или са имали задължения да подават декларации по реда на Закона за публичност на имущество на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, ще има още едно изискване, ако искат да си получат парите си – за тях да бъде разкрита банковата тайна. Това означава например, че настоящи и бивши политици, като Вежди Рашидов и Иван Костов, ще трябва да си разкрият влоговете, ако искат да си получат гарантираните 100 000 евро. По думите на Цонев това ще важи и за магистратите.

Актуализацията на бюджета на НЗОК и на Държавния бюджет трябва да бъдат разгледани и гласувани на второ четене в пленарна зала по време на извънредното заседание на Народното събрание днес от 14:00 часа, преди да влязат окончателно в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика