Бъчварова: Турция не ни е уведомила, че прекратява споразумението за реадмисия

601
Бъчварова: Турция не ни е уведомила, че прекратява споразумението за реадмисия
Снимка: БГНЕС

Към момента нямаме официално уведомление от турската страна, че се прекратява силата на споразумението за реадмисия на бежанци. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след заседанието на Министерски съвет, предаде „Фокус”.

Преди седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че от 200 нелегални имигранти, върнати на южната ни съседка, нашата страна има 200 отказа. Появиха се съмнения, че Анкара ни наказва заради отказа на нашата страна да участва в съвместни действия в Черно море.

Кабинетът одобри споразумението с Турция за реадмисия

Министерският съвет утвърди подписания на 5 май т. г. протокол между правителствата на България и на Турция за прилагане на Споразумени...

Днес правителството одобри подписания протокол за реадмисия на бежанци от Турция от 5 май. „На практика ние сме в пълна готовност да прилагане реадмисията, ако отговаряме на всички записани условия в протокола. Той определя каква е процедурата за осъществяване на реадмисията”, посочи Бъчварова.

По думите ѝ документите на 200 души са подадени на турската страна, но няма отговор от южната ни съседка.

Вицепремиерът уточни, че отказът на Турция да изпълнява споразумението за реадмисия на бежанци не е свързано с двустранните отношения, а е свързано със споразумението с ЕС.

Вътрешният министър допълни, че решението на България е да действа така, както е уговорено с турската страна в споразумението, като Анкара ще реши кога и как да действа по това споразумение.

В турските медии няма официални коментари за прекратяването на реадмисията на бежанци

В турските медии няма коментари, обвързващи споразумението за реадмисия на бежанци с България и отказа на София да участва заедно с Анк...

Бъчварова заяви още, че след цялостното проектиране на оградата по границата тя може да се оскъпи с 5-10 млн. лв. Идеята е ограда да има по цялата южна граница. 

„Допълнителното финансиране беше за участъка, при който отпуснахме средства при предишния транш за проектиране”, обясни още министърът на вътрешните работи. Вицепремиерът, поясни, че най-вероятно с отпуснатите над 250 млн. лева за оградата от Министерски съвет през миналата седмица ще успее да се построи цялото съоръжение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика