България е на път да обвърже бежанците с Шенген

4675
България е на път да обвърже бежанците с Шенген
Снимка: Getty Images/Guliver

Подкрепа за предложението на Брюксел за преразпределение на 120 000 бежанци от Гърция, Италия и Унгария в други държави на ЕС ще има от българска и румънска страна само ако двете балкански страни бъдат допуснати в Шенгенското пространство. Това съобщи на практика вицепремиерът Меглена Кунева от Брюксел, информира в. "Сега".

Според Кунева Бойко Борисов е разговарял с румънския премиер Виктор Понта за съгласуване на позицията на двете държави. Борисов разговаря и със сръбския премиер Александър Вучич по бежанския въпрос. Иначе официално румънският президент Клаус Йоханис вече се обяви против плана на ЕС.

Мерджанов: Трябваше да сме с Гърция и Италия за квотите за бежанците

Трябваше България да е в списъка с Гърция, Италия, може би и Унгария, тъй като сме външна граница на ЕС – затова и солидарността ...

Според Кунева правителството ще подкрепи създаването на единна европейска политика по миграцията и задължителните квоти за преразпределение на бежанци, но възнамерява да преговаря за размера им. Вицепремиерът уточни, че кабинетът още не е разглеждал въпроса за бъдещото създаване на постоянен механизъм за преместване на мигранти и не е формулирал българската позиция по този въпрос.

Малко преди това обаче вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че България няма да обвързва приемането на бежанци с Шенген. "Не става въпрос изобщо за пазарлък. Моето мнение е, че не трябва да се прави обвързване с приема ни в Шенген, а да работим и по двете теми, отстоявайки нашите принципни позиции", каза тя, цитирана от Агенция "Фокус". Според Бъчварова става въпрос за принципна политика за солидарност в общите европейски проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика