България, Гърция и Румъния подкрепиха Сърбия за ЕС, Израел говори за газ към Балканите

4179
България, Гърция и Румъния подкрепиха Сърбия за ЕС, Израел говори за газ към Балканите
Снимка: БГНЕС

С влизането на Сърбия в Европейския съюз, той ще стане по-силен. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция след четиристранна среща на високо равнище в резиденция "Евксиноград" между България, Гърция, Румъния и Сърбия. „Нашата четворка и събирането ни тук винаги са имали една цел. В рамките на ЕС да повдигнем нивото на свързаност - и енергийна, и инфраструктурна, дигитална и нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. Точно обратното“, категоричен бе Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

По думите му четворката има за цел не само да укрепва ЕС, но и да го прави по-силен. По отношение на присъствието на израелския премиер Бенямин Нетаняху, Борисов коментира: „Това, че сме поканили скъп гост, дава възможност на колегите в двустранните срещи да си говорят и за инвестиции, и за всичко, което ги касае тях“, допълни българският министър-председател.

Позициите на Сърбия, Гърция и Румъния

Благодарни сме на България, Гърция и Румъния за подкрепата, която ни оказват по европейския път. Това каза от своя страна президентът на Сърбия Александър Вучич. „Запознах моите приятели, колеги със ситуацията в Западните Балкани. Говорих за отношенията между Белград и Прищина, за необходимостта диалогът и разговорите да бъдат продължени, с надеждата, че с ваша подкрепа пред Европа и пред света ще можем да докажем, че ще можем да докажем, че можем да избегнем, каквито и да е инциденти и проблеми и че ще запазим мира и стабилността, които са необходими на всички нас“, коментира президентът Вучич.

Той уточни, че във всички сфери Сърбия разчита на своите приятели от София, Букурещ и Атина. „Искаме това сътрудничество във всички области да продължи да се развива“, обясни още Вучич. По думите му не само пътищата, жп линиите и газа, а и във всички други области могат и трябва да си сътрудничат по-добре. Той уточни, че следващата среща ще се проведе в средата на декември в Белград. 

Четиристранните срещи между България, Гърция, Румъния и Сърбия се превърнаха в институция, направихме важни крачки напред, поясни гръцкият премиер Алексис Ципрас. „Преди година започнаха усилията на страните ни. Когато започнаха нашите срещи, нещата на Балканите и в региона не бяха толкова оптимистични. Днес трудностите остават, но сме направили много важни крачки напред. Дойде важното българско европредседателство, което решихме да наречем Балканско. Вече говорим за предстоящото румънско председателство, което се надяваме да доведе до една нова перспектива на Западните Балкани“, заяви Ципрас.

„В периода между двете председателства се случи историческо събитие – Преспанското споразумение, което отбелязва разрешаването на един дългогодишен проблем, който се отнася за целия регион. Това споразумение ще има многобройни ползи за благоденствието и икономическото съвместно развитие на Югоизточна Европа. Може да допринесе и за задълбочаването на развитието на целия регион, особено на Северна Гърция и Бивша югославска република Македония – да превърне региона в голям транспортен център“, категоричен бе Ципрас. „Днес имаме възможност да подчертаем значението, което придаваме на присъединителния процес от Югоизточна Европа и особено на Сърбия, която е на първа линия на страните кандидатки“, допълни Ципрас и припомни подкрепата към усилията на премиера Александър Вучич да продължи диалога за Косово.

Искаме Дунава да остане важен транспортен коридор между Запада и Изтока на Европа, коментира премиерът на Румъния Виорика Дънчила. „Днешната среща е добър повод за продължението на диалога между нас що се отнася до регионалното сътрудничество, като изхождаме от общите интереси за осигуряване на стабилността и просперитета в региона. Това са много важни цели в геополитическата ситуация на региона. Уверих в ангажимента, който поема Румъния, по отношение на все по-голямата свързаност в района на Балканите, която да позволи и един траен растеж в региона“, заяви Дънчила. По думите ѝ в това отношение на своите събеседници е представила позицията на Румъния, която е изразила и на срещата на високо равнище в нейната страна.

Израел говори за енергийни доставки

В енергетиката обсъдихме как Израел може да помогне за постигането на целите в енергийния сектор на тук представените държави. Можем да помогнем на държавите да повишат ефективността на енергийните доставки. За това бе категоричен израелският премиер Бенямин Нетаняху.

„Най-дългият тръбопровод под вода ще тръгне от наша територия, ще мине през Кипър, Крит и Гърция, а може би и през Балканите. В момента сме в предварителна фаза на проучване“, обясни Нетаняху. „За нас е важно да изнасяме газ, да го пренасяме до вас, за да можем да диверсифицираме доставките“, коментира израелският премиер. „Евреите са претърпели ужасни неща по време на Холокоста. Във вашите държави има смели мъже и жени, които са се изправили и с гърдите си са защитавали живота на евреите. Правили са го многократно. Това е нещо, което никога няма да забравим“, заяви той.

„Благодарни сме за общата ви позиция срещу антисемитизма в историята и сега. Всяка от държавите има твърда позиция срещу това и за нас това е много важно. Омразата, която започва с евреите, може да се разпространи по целия свят. За това за човечеството това е важно“, обяви Бенямин Нетаняху. „Работим и за доброто на народите ви, като създаваме високотехнологични предпоставки да се борим с тероризма. В много случаи сме успявали да предотвратим много терористични атаки. Получили сме от службите на вашите държави много помощ“, посочи той.

„Обсъдихме сътрудничеството между страните и Израел. Трите важни неща в общ контекст са технологиите, енергетиката и сигурността“, подчерта Нетаняху. „В областта на технологиите вече правим най-различни неща заедно, но има какво още да се направи. Това, което ражда умът, е изключително ценно“, коментира той. „Истинска чест за мен и за моята държава е да бъдем поканени на тази регионална среща", каза още израелският премиер.

Снимки и видео: Правителствена пресслужба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика