България и Румъния са излезли с обща декларация за присъединяването към Шенген

40355
България и Румъния са излезли с обща декларация за присъединяването към Шенген
Снимка: БГНЕС

България и Румъния са излезли с обща декларация по отношение на присъединяването към Шенгенското пространство, каза пред журналисти в Брюксел вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след участие в Съвета по правосъдие и вътрешни работи, предаде “Фокус”.

В декларацията се посочва, че отдавна България и Румъния са изпълнили изискванията за присъединяване към Шенген, и няма причини за още отлагане.

Германският вътрешен министър ни припомни, че сме далеч от Шенген

Напредъкът на България и Румъния по отношение на необходимите реформи, заради които двете страни са наблюдавани чрез Механизма за сътру...

"Имаме обща позиция и обща декларация с Румъния по отношение на Шенген. Още веднъж заявяваме, че двете страни-членки изпълняват всички условия и няма причини, които да водят до задържане и спиране на този процес. Това е стъпка в правилна посока. Заявявайки ясно тази позиция, и формирайки обща позиция, това ще ни даде възможност да бъдем по-силни и да отстоим тази позиция пред тези страни-членки, които все още имат някакви колебания за приемането на България и Румъния и това е процес, който трябва да се случи в най-близко време", каза вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовечв.

Всички държави се обединяват около това, че трябва да има единен европейски подход за разрешаване на проблемите, породени от засиления миграционен натиск, допълни Йовчев. По думите му това означава и изграждане на общоевропейска система за бежанците, и фокусиране върху тези проблеми през следващите председателства.

"Има решение, което определя свободното движение на хора като основен принцип и висша ценност за ЕС и на основа на това решение - не се предвиждат промени в законодателството, които да ограничават свободното движение на хора. Всички се обединяват около това, че е необходимо да положим повече усилия да си сътрудничим в посока на това - да съумяваме да противодействаме на измамите в социалните системи на някои страни-членки", каза Цветлин Йовчев.

 

ЕК: Технически България и Румъния са в Шенген

Технически България и Румъния са в Шенген също като останалите държави от ЕС, които изрично не са пожелали друго. Това заяви на прескон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика