"България на гражданите" прави вътрешен референдум за участие в правителство

15919
"България на гражданите" прави вътрешен референдум за участие в правителство
Снимка: Реформаторски блок

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" взе решение за провеждането на вътрешнопартиен референдум за отношението на членовете на партията към участието в бъдещо правителство.

Допитването беше обещано още по време на предизборната кампания.

Друго важно решение от днешното заседание на ръководството на Движение България на гражданите, взето с пълно единодушие, е Димитър Танев да бъде представителят на партията в преговорния екип на Реформаторския блок, съобщиха от ДБГ.

Танев е член на Изпълнителния съвет на ДБГ и беше избран на 5 октомври за народен представител от 27 МИР Стара Загора. "Движение България на гражданите" гласува и кои лица ще попълнят квотата на партията в Гражданския съвет на блока, тъй като част от досегашните бяха избрани за народни представители. Това са Димитър Тучков, Настимир Ананиев и Антони Тренчев. Първото заседание на Гражданския съвет след изборите е днес следобед.

Въпросите в референдума ще бъдат два:

- Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новоизбрания парламент?

- Кои от партиите и коалициите в настоящия парламент приемате за коалиционни партньори?

При втория въпрос е възможен повече от един отговор – ГЕРБ, ПФ, ББЦ, АБВ. Изключени са партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски", за които Реформаторският блок в четвъртък изрично излезе с декларация, че не може да води разговори с тях. Референдумът ще се проведе от 14 до 17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн-платформа, достъпна само за членове на партията, съобщават още от ДБГ.

На членовете ще се предостави уникален номер за достъп до системата за гласуване, а резултатите от вота Изпълнителният съвет на ДБГ ще обяви в края на седмицата.

Ръководството на движението обсъди и ситуацията с преразпределението на мандатите от ЦИК. По повод избора на т.нар. Бат Сали Изпълнителният съвет на ДБГ счита, че народните представители трябва да са достойни хора и партиите, когато предлагат кандидати в листите си, трябва да са отговорни. Затова ДБГ ще работи за реформа в Изборния кодекс, така че представителството на гражданите в парламента да е справедливо и очаква публична оценка на ДПС за ситуацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика