България през 2023 г.: Крипто, записи, кодове - скандали

4711
България през 2023 г.: Крипто, записи, кодове - скандали
Снимка: БГНЕС

Скандалите не подминаха държавата ни и през изминалите 12 месеца. 2023-та година започна ударно с темата за "Nexo", разпролети се със записите на Радостин Василев, продължи с неизключения микрофон на Вежди Рашидов, затварянето на Руската църква и завърши със скандала за кодове за машините на местните избори.

Криптоскандалът "Nexo"

В средата на януари се проведе мащабна спецоперация в офисите на "Nexo". В нея участваха над 300 служители на следствието, ДАНС, "Жандармерията" и СДВР. Впоследствие четири лица бяха привлечени като обвиняеми. ОЩЕ: Четирима души са с повдигнати обвинения след спецакцията в "Нексо"

Прокуратурата оповести, че обвинението е за това, че от началото на 2018 до началото на операцията в България, Великобритания, Швейцария и Каймановите острови са участвали, а един от тях е ръководил организирана престъпна група. От прокуратурата твърдяха, че "Nexo" е имало трансакции към лице, уличено в терористична дейност. Според държавното обвинение, става въпрос за Махмуд Мохамед Айеш от "Хамас". Впоследствие по информация на ДАНС се оказа, че сигналът за съмнителните трансакции на "Nexo" дошъл от финансова институция, задължена по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

От "Nexo" определиха акцията като ненужно показна и увериха, че ще защитят служителите си от произвола. Впоследствие заплашиха, че ще съдят страната.

Междувременно темата се пренесе и на терена на политиката след като се оказа, че служители на "Nexo" са направили финансови дарения за кампанията на "Да, България" за изборите на 14 ноември 2021 година. От своя страна Христо Иванов обяви, че "Да, България" не са влизали в сделки с никого от дарителите си. Той отрече формацията му да е имала зависимост заради големите дарения и припомни, че те са били само 10-11% от общите дарения, които формацията е привлякла за период на 4 кампании. ОЩЕ: Служители на Nexo са финансирали "Да, България" със 100 000 лева за предишните избори

По инициатива на ГЕРБ обаче 48-ото Народно събрание създаде временна анкетна комисия, която трябваше да разбере дали криптокомпанията има връзка с организации, финансирали тероризма, както и какво е участието на "Nexo" във финансирането на политически партии в България. Комисията успя да проведе няколко изслушвания, сред които и на шефа на ДАНС, както и шефовете на Комисията по финансов надзор и НАП. ОЩЕ: Депутатите създадоха комисия Nexo

В контекста на скандала в "Nexo", но не и като конкретна причина, Народното събрание освободи изненадващо председателя на Сметната палата Цветан Цветков, който впоследствие Конституционния съд възстанови на длъжност. Скандалът си потъна, както почти всичко в България и трудно обществото ще се трогне отново от него.

В края на годината обаче - Софийската градска прокуратура (СГП) прекрати наказателното производство по делото „Нексо“, по което в качеството на обвиняеми бяха привлечени четирима души от платформата - съоснователите Антони Тренчев и Коста Кънчев, както още Калин Методиев и Траян Николов. ОЩЕ: Няма престъпление: Прокуратурата прекрати разследването по делото „Нексо“

Записите на Радостин Василев

Малко след предсрочните парламентарни избори и в рамките на преговорите за редовно правителство, или така наречената днес сглобка, депутатът Радостин Василев създаде друг скандал. Този път не с новината, че се отцепва от парламентарната група на ПП-ДБ, а със записи от Националния съвет на "Продължаваме промяната", в които се чуват гласовете на лидерите на формацията Кирил Петков и Асен Василев. От записа се чуваше как двамата говорят за "защита" и "изпиране" на Бойко Борисов и за съгласуване на ръководствата на службите с чуждестранни посолства. ОЩЕ: ДАНС ще проверява за престъпление против републиката след записите на Василев

В записа се чува как Петков казва, че Урсула фон дер Лайен го е уверила в шансовете на България да влезе в Шенген, но не и в еврозоната на този етап. Както той твърди, тя му е казала, че ще съдейства и за еврозоната, когато я е помолил да се занижат изискванията за инфлацията. ОЩЕ: "ПП-ДБ измислят механизъм за защита на Борисов": Радостин Василев със записи на Петков и Асен Василев (ВИДЕО)

По-късно от ЕК потвърдиха, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и бившият премиер Кирил Петков са били в контакт. От Брюксел уточняват, че двамата са обсъждали важни теми за България от европейския дневен ред, включително подготовката на страната ни за еврозоната и приемането в Шенген.

Във въпросния запис се говори и че на тогавашния председател на ДПС Мустафа Карадайъ ще му сменят главата до 4-5 седмици. Това действително стана есента.

Малко след Василев от "Продължаваме промяната" пуснаха пълен запис на заседанието на националния си съвет.

Вежди Рашидов и неизключеният микрофон

В разгара на лятото един неизключен микрофон доведе до скандал с Вежди Рашидов. Депутатите се събраха на извънредно заседание през август, за да приемат спешни законови промени срещу домашното насилие, когато се чу изключително цинично изказване относно случая с нарязаното 18-годишно момиче от Стара Загора. "С какво е по-различен? Има и сега закони. К'во чешеме езици? Всички к***и се събудиха да се сетят, че преди 15 години са изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направха на маймуна", бяха думите на Рашидов. ОЩЕ: Вежди Рашидов разпали скандал с цинизъм за жертвите на домашно насилие (ВИДЕО)

Изказването му предизвика вълна от недоволство, както и поредица от протести.

ГЕРБ се разграничиха от него, а по-късно го призоваха да напусне Изпълнителната комисия на партията и Комисията по културата и медиите, но и с това недоволството не стихна и се наложи Рашидов да напусна парламента. 

Рашидов се извини и каза, че думите му са извадени от контекста, а месеци по-късно той заяви, че не вярва, че Борисов му е приятел. ОЩЕ: Вежди Рашидов: Не вярвам, че днес Бойко Борисов ми е приятел, вече няма нужда да ми се обажда

Руската църква - под ключ

Експулсирането на трима руски свещеници, сред които и архимандрит Васиан, настоятел на подворието на Руската църква в София, заформи скандал през септември. Свещениците бяха изгонени от България заради шпионаж, но на свой ред Кремъл реши древният храм да бъде затворен. Руската църква в София беше под ключ цели 50 дни, имаше протести. Дълго време темата беше част и от политическия дневен ред. ОЩЕ: След 50 дни под ключ: Руската църква отвори врати

Руският патриарх назначи нов предстоятел на храма - протойерей Владимир Тишчук, а Патриарх Неофит трима български свещеници, за да може църква да бъде отворена.

Междувременно в момента държавата защитава собствеността си над Руската църква в съда. ОЩЕ: 100% българска: Държавата ще се бори да доказва собствеността на Руската църква

Скандалът с кодовете за машините

„Костинброд“ 2, или „Кодгейт“ бяха само част имената на този скандал. Той пък се разрази точно два дни преди местните избори тази година, като започна с твърдения за злоупотреба с машините за гласуване от страна на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане". ОЩЕ: Два дни преди вота: ГЕРБ, ДПС и опозицията обвиняват зам.-министър в манипулации на машините (ВИДЕО)

В основата на техните твърдения бе доклад, а по-късно се оказа справка на ДАНС, в която се твърди, че във видеозапис на 25 октомври се вижда как заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, снима с телефона си и сваля информацията с кодовете за машините на флашка. ОЩЕ: "Машинен Костинброд" и "опит за държавен преврат": Първи реакции в социалните мрежи (СНИМКИ)

Това доведе до решение на ЦИК за отмяна на машинния вот на първи тур, което пък предизвика протести и бе обжалвано във Върховния административен съд. Той пък се произнесе след изборите, но отмени решението на избирателната комисия и на балотажите се гласуваше с машини. ОЩЕ: Говорителят на ЦИК: Няма да се гласува с машини

По-късно от Министерство на електронното управление обясниха, че това е част от довереното изграждане и че кодът, който заместник-министърът е снимал, не е таен.

Оказа се, че шефът на ДАНС не бил възлагал този доклад (справка), а той бил изготвен от заместник-председателя на службата Деньо Денев, чиято оставка очакваше министър-председателят Николай Денков, но не я получи. Това пък го накара да поиска тази на шефа на ДАНС, за която от президентството тупаха топката и така и няма още нов ръководител на ДАНС. ОЩЕ: ВАС развенча ЦИК: Машинното гласуване се завръща

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика