България ще дари 50 000 дози „АстраЗенека“ на Украйна

2708
България ще дари 50 000 дози „АстраЗенека“ на Украйна
Снимка: iStock

Министърът на външните работи Светлан Стоев разговаря с украинския външен министър Дмитро Кулеба в Киев, като двамата обсъдиха традиционно добрите и приятелски отношения между България и Украйна, възможностите за тяхното задълбочаване, включително и в контекста на българската етническа общност в страната.

Министър Стоев подчерта, че за България 200-хилядната българска общност в Украйна е естествен мост на приятелство между двете страни, като изрази благодарност за запазването през 2020 г. на Болградския район в Одеска област като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград. В този контекст българският министър отбеляза, че България ще се радва в скоро време да получи официален отговор на очакването си за разкриване на консулска канцелария в Болград, която да облекчи връзката на сънародниците ни с България.

Първи резултати: Ново лекарство срещу коронавирус действа много добре, включително срещу Делта

Ново лекарство срещу коронавирус (COVID-19), което във фаза 3 на клинични изпитания, дава много обещаващи резултати, съгласно първо офи...

В хода на разговора като знак на поредна подкрепа за Украйна бе препотвърдена готовността на България да дари на страната 50 000 дози ваксини срещу коронавирус „АстраЗенека“. До момента само по линия на официалната си помощ за развитие България е подкрепила Украйна чрез проекти на стойност над 850 000 евро.

Срещата с Дмитро Кулеба бе в рамките на участието на министър Стоев в учредителната Среща на върха на Международната Кримска платформа, чиято цел е да привлече вниманието към незаконната анексия на Крим и необходимостта от реинтеграция на полуострова в състава на Украйна. Украинският министър на външните работи благодари за изразената подкрепа за Кримската платформа и за последователната политика на България в подкрепа на украинския суверенитет, териториална цялост, политиката на непризнаване на анексията на Крим и град Севастопол и за подкрепата за европейската и евроатлантическата перспектива на Украйна.

Министър Стоев покани Дмитро Кулеба да посети България като двамата се договориха визитата да бъде предшествана от политически консултации между МВнР на двете страни на ниво заместник-министри.

Отделно, в рамките на форума, министърът на външните работи на България имаше кратки разговори с колегата си от Турция Мевлют Чавушоглу по ситуацията в Афганистан, с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи, с когото обсъдиха продължаването на преговорния процес на експертно ниво, с външния министър на Румъния Богдан Ауреску, на когото благодари за помощта при евакуацията от Афганистан на български граждани.

AstraZeneca: Рискът от образуване на тромби остава непроменен след втората доза

Рискът от образуване на кръвни съсиреци не се увеличава след втората доза на ваксината срещу коронавирус на Оксфорд/AstraZeneca, според...

Кратки разговори бяха проведени и с външните министри на Австрия, Ирландия, Черна гора, с премиера и с външния министър на Хърватия и с премиера и военния министър на Швеция, съобщи МВнР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика