България ще участва на ядрена конференция

13185
България ще участва на ядрена конференция
Снимка: Thinkstock/ Guliver

България ще вземе участие в Дипломатическа конференция по Конвенцията за ядрена безопасност (КЯБ) на Международна агенция за атомна енергия (МААЕ), която ще се проведе на 9-13 февруари във Виeна по предложение на Швейцария.

В българската делегация са включени експерти от Министерство на енергетиката, Министерство на външните работи, Агенцията за ядрено регулиране, Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, съобщиха от МВнР.

Конференцията се свиква с цел разглеждане на възможностите за повишаване на ядрената безопасност на действащи и бъдещи атомни централи. Предвид чувствителността на този въпрос за международната общественост след инцидента във Фукушима-Даичи (Япония), Конференцията ще направи преглед на досегашните мерки, предприети на национално, регионално и глобално ниво в областта на ядрената безопасност. Очаква се също форумът във Виена да препоръча нови мерки за засилване на контрола върху ядрената безопасност.

В съответствие с поетите ангажименти по КЯБ, през март 2014 година Република България представи своя Шести национален доклад. Като основни предизвикателства пред българския ядрен сектор бяха посочени: изпълнението на националния план за действие в отговор на аварията във Фукушима; лицензирането на ново ядрено съоръжение, продължаване срока на експлоатация на 5 и 6 блок; изпълнението на препоръките от мисиите на МААЕ.

Конвенцията за ядрена безопасност е приета във Виена на 17 юни 1994 г. от МААЕ. Тя е ратифицирана от България със закон, приет от 37-то Народно събрание на 14.09.1995 г.. Страни по КЯБ към настоящия момент са общо 76 държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика