Българо-румънските проекти буксуват, подадени са 270 предложения

1360
Българо-румънските проекти буксуват, подадени са 270 предложения
Снимка: БГНЕС

Българо-румънските проекти, с които ще се кандидатства по Програмата Interreg V-A Румъния – България, буксуват.

След продължилото 7 часа заседание на Комитета за наблюдение на програмата, провело се в Русе, не бе постигнат консенсус и затова ще има ново заседание в края на септември, обяви зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

Община Варна подаде проекти за 72 млн. лева

Три проектни предложения, които покриват 84,22% от одобрената инвестиционна програма, подаде община Варна за безвъзмездна финансова пом...

Подадени са общо 270 проектни предложения, от които инвестиционните проекти са 157, а от тях за финансиране са предложени само 39.

„Те не са одобрени, а решението е отложено, за да се търси консенсусен вариант и алтернатива. Това, което предложи българската делегация, е да се преобяви поканата, защото очевидно, след като срещат проблеми на етап административно ниво, това значи че насоките за кандидатстване не са били достатъчно ясни. Румънската делегация не беше съгласна с преобявяването и затова не стигнахме до решение“, каза Деница Николова, цитирана от БГНЕС.

От страна на българската делегация в Комитета за наблюдение е било изразено мнение за качеството на проектите от гледна точка за ефекта, които ще имат те върху регионите. „За нас е от голяма важност да се постигне максимален ефект от ресурса, с който разполагаме. Трябва да намерим решение по отношение на оценката на проектите, които са с ресурс от 188 000 000 евро“, обясни Николова.

От 157 проекта, които са приети, 114 са отклонени на етап административна оценка, което означава допуснати формални пропуски в някои от документите. Обикновено са били без подпис, липса на завършващо изречение или на печат. Оценявайки толкова много проекти на административна оценка, при останалите проекти, оценени на техническо ниво, с принос и ефект за регионите, конкуренцията е твърде малка. А в рамките на тези 114 проекта може би е имало такива с по-високо качество и са щели да имат още по-сериозен принос за региона. Касае се за пътна инфраструктура в Северозападния регион и МРРБ търси всякаква възможност за финансиране и от гледна точка на национални приоритети.

Асеновград е първата одобрена община за закупуването на електромобили

Асеновград е класирана, като първата община, която получи одобрение за финансиране закупуването на два електромобила. Това предаде коре...

Сред проектите с русенско участие са били изграждането на естакада на кръговото на Дунав мост, строежът на кейова стена под хотел „Рига“ с три корабни места, проект „Достъп до паметта. Зелени пътища и наследство“ на община Иваново, музеите в Русе, Турну Мъгуреле и Калъраш, проект на библиотека „Любен Каравелов“ за използване на писмено културно наследство, проект на МГ „Баба Тонка“ за екологично образование и обучение и проект за реновиране на храмовете „Св. Петка“ и „Св. Георги“ в Русе и една църква в Гюргево.

Очакванията за срещата в края на септември са румънската страна да подаде компромисно решение, което да търси вариант за допустимост на проектите, които са имали административни пропуски и те да имат втори шанс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика