X
 
 

Цацаров потвърди за руски агент по случая "Скрипал", Гебрев не бил тровен с "Новичок"

2361 22
photo of Цацаров потвърди за руски агент по случая "Скрипал", Гебрев не бил тровен с "Новичок"
Снимка: БГНЕС
Замесен в случая "Скрипал" агент на ГРУ е пребивавал на българска територия три пъти България. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

Борисов се срещна тази сутрин с британския посланик Ема Хопкинс и с вътрешният министър Младен Маринов, както и с главния прокурор във връзка с информацията, че един от замесените в случая "Скрипал" е бил в България по времето, когато е бил отровен Емилиян Гебрев - собственик на оръжейната фирма "Емко" и все още собственик на русенския оръжеен завод "Дунарит".

Йовчев: Опитът за отравяне на Гебрев може да е частна поръчка на руското разузнаване

"Опитът за отравяне на Емилиян Гебрев е частна поръчка на руското разузнаване, която може да идва от заинтересовани бизнес структури. А...

Трима служители на руските служби са обявени за замесени по случая "Скрипал". Двама от тях се подозират като преки извършители, единият - Сергей Федотов, се подозира за помагач. Установено е, че за период от 10 години първите двама не са влизали на българска територия. Третият обаче е пребивавал на българска територия. Федотов е влизал три пъти в България, със самолет на 5 февруари, излизайки от аерогара София със самолет на 22 февруари. Втори път – със самолет в Бургас на 24 април 2015, като е напуснал България на 28 април 2015 в 20,21 ч. отново със самолет. Трето влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 със самолет през аерогара София като на 29 май той заедно с лек автомобил в посока Сърбия е напуснал страната с друг гражданин, обясни Цацаров.

Главният прокурор представи още факти по случая с Емилиян Гебрев, който по същото време беше отровен заедно със сина си.

"На 28 април 2015 година Гебрев, след вечеря с партньори от Полша в София в ресторант в тогавашния хотел "Кемпински-Зографски", се почувствал зле и бил откаран за лечение във ВМА. На 29 и 30 април 2015 в такова състояние изпада неговият директор на производство в "Емко", който е откаран в "Токуда", бил е лекуван след това в "Пирогов". На 1 май СГП образува досъдебно производство за опит за убийство. Три дни по-късно, на 4 май, синът на Емилиян Гебрев е приет във ВМА с подобни симптоми. Извършени са химически проби от превозни средства, също са взети проби и в дома на Гебрев, в офиса на "Емко" и т.н. Разпитани са множество свидетели. Иззета е цялата документация от лечебните заведения", поясни Цацаров.

Заключенията от експертизите са показали, че в кафе от кафемашина пред дома на Гебрев и както и в органична материя, повърната храна от неговия син, има следи от хлорпирифос, инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури. Оттук насетне е започнала проверка по всички версии. Хлорпирифос се е съдържал в руколата в салатата, която са консумирали в хотела, но в ниско количество. Разследването е установило категорично, че ползваният препарат е в минимални количества и не може да причини това тежко състояние, в което е бил Гебрев.

Остра интоксикация е заключението за здравословното състояние от експертизата.

Цветанов не пожела да каже ще гоним ли руски дипломати заради Гебрев

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отказа да коментира въпроса дали ще се стигне до изгонването на руски ди...

През април 2016 г. производството е спряно, защото няма разкрит извършител, отбеляза главният прокурор.

През 2018 Цацаров е поучил писмо от Гебрев, в което той заявява, че през март същата година е извършено покушение срещу Скрипал и неговата дъщеря, и Гебрев има основание да смята, "че отровата в нашия случай българският, е от семейството на Новичок". Гебрев е поискал в молбата си до Цацаров възобновяване на процесуалните действия по неговия случай. Тази молба е постъпила на 11 октомври 2018 година.

"На 12 октомври аз изисках от СДВР спряното досъдебно производство. На 15 октомври разследването бе възобновено", подчерта Цацаров.

Между главния прокурор, министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС е било подписано споразумение за създаването на съвместен екип за разследването по случая Гебрев. Това е първият случай, в който е подписано споразумение за съвместен екип на разследване само по едно дело между разследващи полицаи и агенти на ДАНС, както и с участието на прокурори. 13 свидетели са разпитани. На 16 октомври 2018 година пред разследващ полицай Гебрев е дал обяснения, че след инцидента е поръчано изследване във финландска лаборатория.

Незабавно резултатите от това изследване, направено във финландския институт Верифин, са изискани. Изследването потвърждава следи от фосфороорганични съединения, които съдържат определени пестициди. Няма субстанции, свързани със списъка на конвенцията за забрана на химическото оръжие. След това е издадена европейска заповед за разследване, адресирана до британските власти, уточни Цацаров.

Общо петима руснаци учасвали в отравянето на Сергей Скрипал

Общо петима руснаци са участвали в операцията по отравянето на Сергей Скрипал. Това твърди вестник Daily Mail, цитиран от БГНЕС. Издани...

До британските власти е изпратено и писмо, на базата на което да се поиска сътрудничество от британската полиция. Гебрев предявява в прокуратурата молбата си на 18 октомври 2018, на следващия ден съм запознал държавното ръководство с твърденията му, обясни още главният прокурор.

Британската позиция

Дискутирахме информация за предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев. Британските и българските служби работят съвместно от няколко месеца. Всички партньорски европейски служби вземат сериозно под внимание всякакви обвинения и намеса на руски служби в Европа. Великобритания има своя богат опит, особено във връзка с разследването и представянето на информация по случая "Скрипал". Това заяви британският посланик у нас Ема Хопкинс след среща с премиера Бойко Борисов.

Работим в тясно сътрудничество с българските власти и служби. В момента тече разследване, затова не може да дадем детайли, но работим в съвместен екип и близко партньорство и предстои да установим фактите по този случай. Всички въпроси, свързани с националната сигурност на Великобритания и България са от първостепенна важност за нас, и ще продължим това разследване дори и след Brexit, обясни още Хопкинс.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ГРОБар = Абдал ! 9 ГРОБар = Абдал ! преди 6 месеца Профил на трол?
  Тия са толкова тъпи, че даже не вдяват как точно преди предстоящите избори консолидират избирателите на неизгодна за тях писта – „русофили“ срещу „русофоби“. Нали се сещате кои са повече?
 • Анонимен 8 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  ЦАЦАроне, можеш ли да вдяваш ? <1> „Дунарит“ и Емилиян Гебрев от кого бяха ударени? А? От Шиши . <2> С кого бяха свързвани Дунарит и Емилиян Гебрев? А? С Цветан Василев . <3> Кой трябваше да овладее Дунарит при това положение? А? Шиши.
 • сценка от Женския пазар-ПРОДАВАМ ЧЕРНА ОТРОВА ЗАМИШКИ 7 сценка от Женския пазар-ПРОДАВАМ ЧЕРНА ОТРОВА ЗАМИШКИ преди 6 месеца Профил на трол?
  Тюх язък не бил "Новичок" а бил най обикновен хлорпирифос- инсектицид, силно токсичен и който се ползва за борба с вредителите по земеделските култури.Бряяя...Тцъ...тцъъъ...май задминахме английската партенка "Скрипал" с истински случай от живота в България.Гледам снимката и се дзверя:Петима пръча седнали да разследват случая Гебрев и до тях се намърдала една изрусена застарява виж още ›› ща посланичка на Великобритания с къса пола и кожени ботушета над коленцата/досуш кат друженичките от ОКОЛОВРЪСТНОТО/...това не ми прилича на съвещание а по скоро на лаф-моабет напо чашка с кафе.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А може да е бил лосион?!
  : 2 !
 • YES 7.2 YES преди 6 месеца Профил на трол?
  Руский тройнъй одеколон...
  : 0 !
 • точно Борисов ръководи спец службите 6 точно Борисов ръководи спец службите преди 6 месеца Профил на трол?
  В България Русия има най-големият дипломатически корпус. Общия брой на руските дипломати у нас е = на сбора на руските дипломати в Англия, Франция и Германия. България не развива оперативни способности за противодействие на тази сериозна заплаха за националната ни сигурност - не се противодейства на дипломатите, а и срещу нелегалите - присъствието на дипломати у нас е с изричното!! съгласие на б виж още ›› ългарската държава! През последните няколко години се появи информация за проведени остри!! операции на руските служби на и от българска територия без реакция на никоя бълг.институция. Например по конкретните данни за логистично осигуряване от руското посолство в София на опита за преврат в Черна гора - това е изключително грубо посегателство и срещу!! България. И никаква реакция от бълг. страна Сериозни наблюдатели на медийната среда у нас алармират за множество руски атаки в сайтове, публикации - системно се създават определени настроения в бълг общество:негативни за ЕС и НАТО и позитивни за ''успехите'' на Путин и Русия. Такива констатации се правят дори от хора във властта. В Чехия още преди години създадоха специална институция за противодействие на руските хибридни атаки, а България не реагира, не се присъедини и към евроатлантическата солидарност по случая Скрипал.Не ни бяха достатъчни доказателствата! Сега информацията за използвана руска отрова през 2015 срещу оръжейния търговец Гебрев и руснак, който свързват със скандала Скрипал. И се размърдаха Даже Цветанов ще разгледа казуса в оная специална комисия на НС. Подминаването на казуса в този момент би обърнало нагласите на доста разколебани избиратели на ГЕРБ и имитират загриженост. Спецкомисията в парламента е черна дупка- не се разбира каква информация влиза и дали нещо изобщо от тази комисия излиза. Тази комисия имитира дейност,защото трябва да контролира премиера, защото той ръководи спец.службите. Но Борисов е извън парламентарен контрол. Така, че Цветановата ''загриженост'' утре ще е "замитане" от парламентарната комисия и прикриване на СИСТЕМНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ на Борисов да се противопостави на руските имперски интереси в България и на Балканите П.С. - Преди Коледа откраднаха служебният джип на шефа на ДАТО. Това е най-тайната служба на държавата, която провежда операции по подслушване и проследяване на престъпници. Но и на чужди шпиони. Откраднаха чисто новият джип, който през почивните дни е бил паркиран пред жилището на началника. И до сега посегателството не е разкрито. Но резилът е грандиозен и никой не пита премиера как тези служби ще ни пазят от заплахите като не могат да опазят себе си( от фейсбук стр. на ген. Атанас Атанасов , Демократична България)
 • ciklop50 6.1 ciklop50 преди 6 месеца Профил на трол?
  Това е ИЗРОДА Циклоп, психично болен мутант, хейтър от циганския катун на Гнома . Циклопе, на бегом да ти сменят черепа !
  : 2 !
 • ciklop50 6.2 ciklop50 преди 6 месеца Профил на трол?
  Това е ИЗРОДА Циклоп, психично болен мутант, хейтър от циганския катун на Гнома . Циклопе, на бегом да ти сменят черепа !
  : 1 !
 • руски ибрици - кого ще заблудите - СТРАХ ви тресе за дебелите ви кожи 5 руски ибрици - кого ще заблудите - СТРАХ ви тресе за дебелите ви кожи преди 6 месеца Профил на трол?
  решенията за отстраняване на противници, вкл. Скрипал и Гебрев се вземат на най-високо държавни равнище в Кремъл - на това равнище е контрола върху нервно-паралитични средства даже и с намаляващо действие като синтезирания доста отдавна Новичок - тук Борисов/Йовчев/Цацаров трябва да го знаят - а изпреварващата версия на Йовчев за частна поръчка е смехотворна, защото "частните" компани виж още ›› и във ВПК в Русия са всички държавни и строго контролирани. Няма как да освободиш от отговорност ни Путин от операциите за използване на Бойни отровни вещества даже и с изтичащ срок на годност , ни борисов и пробитите ни служби - това снишено бездействие е национално предателство срещу националната сигурност - след такъв световен позорен скандал борисов трябва да се скрие в миша дупка - пита се КЪДЕ Е ПРЕЗИДЕНТА
 • ciklop50 5.1 ciklop50 преди 6 месеца Профил на трол?
  Това е ИЗРОДА Циклоп, психично болен мутант, хейтър от циганския катун на Гнома . Циклопе, на бегом да ти сменят черепа ! После от него да направят бокал за ВИП Циганина от софийската мааала .
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Не се заяждайте с копърката, оставете я да порасне, та тя няма 200 кила .
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Ако много порасне,Чайката ще я накълве!
  : 4 !
 • ciklop50 4.2 ciklop50 преди 6 месеца Профил на трол?
  4.1 Това е ИЗРОДА Циклоп, психично болен мутант, хейтър от циганския катун на Гнома . Циклопе, на бегом да ти сменят черепа !
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Тикво, сега 2015 година ли сме ? Или сега трябва да се вадят скелетите от гардероба по западна поръчка ! Голям си чирак Мафиозо ! Пък колко вазелин си изхабил ...
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  НАЛИ САМ СЕ ХВАЛИ ЧЕ Е ПиДАЛ, ДЕМЕК ПЕЕРАС ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ, НО Е НАЙ-ОБИКНОВЕН ТЪП СЕЛСКИ ПЕЕРАС!
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Копърка (цаца), така ли ти заповяда Тиквата да казваш ?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Това за копърката много ми харесва .
  : 2 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А Чайката питахте ли, сволачьи?!
  : 1 !
 • Анонимен 2.3 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Не, питахме лилипутчето генералче - Гном и елитния Циганин от Маала Драгалевци .
  : 0 !
 • Анонимен 2.4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Не, питахме лилипутчето генералче - Гном и елитния Циганин от Маала Драгалевци .
  : 0 !
 • Анонимен 2.5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  А трябвало лилиПутюфчето да питате!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Дори Цацата, дето си другарува с Чайката, обяви истината за руските агенти и Скрипал.
Нагоре
missing image
Изригва вулканът Везувий

Най-известното изригване на Везувий през 79 г. унищожило градовете Херкулан и Помпей. Вулканът изхвърлил от недрата си огромен стълб черен дим,...